Apple kendi ürettiği M1 çipiyle çalışan ilk Mac bilgisayarları tanıttı
Apple, 2006 yılından beri kullandığı Intel işlemcilerini bırakacağını açıkladıktan sonra kendi ürettiği M1 çipleriyle çalışan ilk Mac bilgisayarları tanıttı.
Apple, 2006 yılından beri kullandığı Intel işlemcilerini bırakacağını açıkladıktan sonra kendi ürettiği M1 çipleriyle çalışan ilk Mac bilgisayarları tanıttı.
Teknoloji devi Apple yetkilileri yaptıkları açıklamada Intel işlemcileri kullanmaya başlayacaklarını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından çalışmalara başlayan firma kendi çipini üretmeyi başardı.
M1 adı verilen çiple çalışan ilk Mac bilgisayar da tanıtıldı. Apple M1 işlemcilerin pil ömrü, hızlı uyanma ve iOS uygulamalarını çalıştırma gibi avantajlara sahip olduğu da vurgulandı.
Apple kendi uygulamalarını yeni işlemciye göre uyarladığını açıkladı fakat diğer uygulama geliştiricilerinin de aynısını yapması gerekiyor.
Yeni işlemci çiplerinin kullanılacağı modellerden bazıları şöyle:
Apple'ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre bundan sonra tüm MacBook Air modelleri yeni işlemciyle satılacak. Diğer iki modelde ise Intel işlemci seçeneği sunulmaya devam edecek.
Mac Pro ve iMac bilgisayarlarının yeni versiyonları henüz tanıtılmadı. Apple'ın bunun için yeni işlemcilerinin daha güçlü modellerini geliştirmeyi beklediği kulis bilgileri arasında yer aldı.
Yeni Mac'ler önümüzdeki haftadan itibaren satışa sunulacak ve MacOS Big Sur işletim sistemiyle çalışacak.
EN YENİ LAPTOK ÇİPLERİNİN ÇEYREĞİ KADAR ENERJİ TÜKETİYOR
Şirket tarafından yapılan açıklamada M1 çipinin en yeni laptop çiplerine denk güçte olduğu belirtildi ve bu çiplerin çeyreği kadar enerji tükettiği aktarıldı. Yeni çipin dezavantajı ise en fazla 16 GB RAM hafızası ile gelmesi. Intel işlemcili Mac'lerde bu miktar dört katına kadar çıkabiliyordu.
Apple'ın çipleri Arm tabanlı olarak da adlandırılıyor. İşlemcinin emirleri nasıl yerine getireceğini kontrol eden sistem, İngiltere merkezli Arm şirketi tarafından geliştiriliyor. Fakat işlemcinin kendisi Apple'ın kendi tasarımı. Apple bu sayede makine öğrenimi veya şifreleme gibi işlemlerin nasıl yapılacağına kendisi karar verebiliyor.
"DENEYİMİNİ BİLGİSAYARLARA TAŞIYACAK"
Creative Strategies adlı danışmanlık firmasından Carolina Milanesi "Apple'ın kendi çipini geliştirmesi, iOS ve iPadOS'te gördüğümüz işletim sistemi ve uygulama ekosisteminin çipe göre optimize edilmesi deneyimini bilgisayarlara taşıyacak" diyor.
IPHONE VE IPAD UYGULAMALARI LAPTOPLARDA ÇALIŞTIRILABİLECEK
Bunun bir diğer avantajı da iPhone ve iPad uygulamalarının laptoplarda da çalıştırılabilecek olması. Fakat uygulama geliştiricilerinin bunun için, uygulamalarını dokunmatik ekran olmadan çalışabilecek şekilde güncellemesi gerekecek.
INTEL ÇİPLERİ İÇİN YAZILMIŞ UYGULAMALAR YENİ ÇİPE UYARLANACAK
Yeni çipin bir dezavantajı ise Intel çipleri için yazılmış uygulamaların yeni çipe göre uyarlanması olacak. Bu gerçekleşene kadar bu programlar Apple'un Rosetta 2 adlı emülatöründe çalışacak. Fakat emülatörler uygulamaların daha yavaş çalışmasına yol açıyor.
BAZI ÖZEL YAZILIMLARIN YENİ ÇİPE UYGULANMASI ZAMAN ALABİLİR
Gartner danışmanlık firmasından Annette Jump, Apple'ın uygulama geliştirme topluluğuyla yaşadığı gerilime rağmen çoğu uygulamanın kısa süre içinde güncelleneceğini fakat bazı özel yazılımların yeni çipe uygun hale getirilmesinin zaman alabileceğini söylüyor.
"ŞİRKET BİLGİSAYARLARI KISMINDA SIKINTI YAŞIYOR"
Gartner "Apple PC piyasasında beş büyük oyuncudan biri fakat pazar payı yüzde 5 olduğu için şirket bilgisayarları kısmında sıkıntı yaşıyor" dedi ve "Bu sektöre yönelik özel programları olan şirketleri, programlarını güncellemeleri konusunda ikna etmekte zorlanabilir" ifadelerini kullandı.
Apple Adobe'un Photoshop uygulamasını seneye güncelleyeceğini açıkladı. Fakat Microsoft Office uygulamalarının ne zaman güncelleneceğine dair bir bilgi yok. Microsoft da işletim sisteminin Qualcomm tarafından geliştirilen Arm çiplerinde çalışması için büyük çaba sarf etti.
Bu yıl bu çiplerde çalışan ilk bilgisayarı Surface Pro X'i tanıtan Windows, bunu henüz yaygın kullanılır hale getiremedi. Windows bilgisayarların önemli bir kısmı Intel çipli bilgisayarlarda çalışıyor. Fakat Mac'lerin de Arm altyapısına geçmesinin bu alanda Windows'a da yardımcı olabileceği belirtiliyor.
"INTEL'İ ASIL ENDİŞELENDİREN ŞEY APPLE'I KAYBETMEK DEĞİL"
CSS Insight danışmanlık şirketinden Ben Wood, "Apple'ın bu hamlesi Arm çipli bilgisayarların kişisel bilgisayarlardan veri merkezlerine kadar kullanımını yayacak ve bu da bütün Arm sistemine yardımcı olacak. Intel'i asıl endişelendiren şey Apple'ı kaybetmek değil, bu durum" dedi.
M1 İŞLEMCİLİ MAC BİLGİSAYARIN FİYATI
Touch ID desteğine sahip olan M1 işlemcili MacBook Air fiyatı 999 dolardan başlıyor. Eğitim için ise yeni MacBook Air 899 dolardan satın alınabilecek. Yeni MacBook Air Türkiye fiyatı için ise başlangıç olarak 10.999 TL'lik fiyat etiketi açıklandı. MacBook Air ülkemizde 17 Kasım'dan itibaren satışa sunulacak.