Araştırma: Tek yumurta ikizleri o kadar da aynı değil

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, tek yumurta ikizlerinin genetik açısından tamamen aynı olmayabileceğini, farklılıkların anne karnında erken dönemlerde başlayabileceğini gösterdi.

Araştırma: Tek yumurta ikizleri o kadar da aynı değil

Bilim camiasında tek yumurta ikizleri arasındaki genetik farklılıkların en az seviyede olduğu düşünülüyor. Bu yüzden söz konusu kardeşlerin fiziksel ya da davranışsal farklılıklarının beslenme ve yaşam tarzı gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığı varsayılıyor.

Ancak ABD merkezli ilaç firması Amgen’in yan kuruluşu İzlanda’daki deCODE genetics’in araştırması, farklılıkların şekillenmesinde genetik faktörlerin rolüne işaret etti.

deCODE genetics’in başkanı Kari Stefansson, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, klasik modelin, birbirinden ayrı büyüyen tek yumurta ikizlerinden birinde otizm ortaya çıkarsa buna çevrenin yol açtığını söylediğini belirtti. Bu düşüncenin, “son derece tehlikeli” olduğunu ve hastalığın, ikizlerden birinde meydana gelen ancak diğerinde bulunmayan erken genetik mutasyondan kaynaklanma ihtimali bulunduğunu sözlerine ekledi.

Mutasyon, bir hücre bölündüğünde gerçekleşebilirken DNA’daki değişiklik anlamına geliyor. Doğası gereği iyi veya kötü olmayan mutasyon fiziksel özelliklerle bazı hastalıklara yatkınlığı etkileyebiliyor.

ScienceAlert'ün aktardığına göre, Stefansson ve ekibi, genetik mutasyonları takip edebilmek için 387 çift tek yumurta ikiziyle onların ebeveynlerinin, eşlerinin ve çocuklarının genom dizilimini gerçekleştirdi. Bu sayede, sadece bir kişide bulunan ve o kişinin çocuklarına aktarılan hücrelerdeki genetik mutasyonların ne zaman meydana geldiğini tespit etti.

Ekip, embriyonik gelişim esnasında meydana gelen mutasyonları analiz etmesi sonucunda tek yumurta ikizlerinin ortalama 5,2 erken mutasyonla farklılık gösterdiğini tespit etti. İkizlerin yüzde 15’indeyse mutasyon farklılığı daha da yüksek.

Örneğin, bir ikiz çiftinde, kardeşlerden birinin vücudundaki tüm hücrelerde mutasyon bulunurken bu mutasyonun çok erken yaşandığı anlamına geliyordu. Diğer kardeşteyse bu hücreler hiç yoktu.

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden araştırmaya dahil olmayan Genetik Uzmanı Jam Dumanski, araştırmayı, tıbbi araştırmalara önemli katkısı sebebiyle övdü. İkizler üzerinde çalışırken daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Araştırma ekibinde bulunmayan bir başka isim ABD'deki Kaliforniya State Üniversitesi Fullerton Kampüsü’nden ikizler üzerine çalışmalar gerçekleştiren Psikolog Nancy Segal, araştırmanın bilim camiasının ikizlere dair fikirlerini değiştirmeye iteceğini belirtip “kahramanca ve gerçekten önemli” diye nitelendirdi.

Araştırma, 7 Ocak’ta hakemli bilim dergisi Nature Genetics’te yayımlandı.