Elon Musk’ın da içinde olduğu GameStop olayı nedir?

Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen bir grup küçük yatırımcı, Wall Street devlerinin düşüşe yatırım yaparak batırma baskısı oluşturduğu GameStop hisseleri üzerinden bir meydan okuma başlattı.

Elon Musk’ın da içinde olduğu GameStop olayı nedir?

Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen bir grup küçük yatırımcı, Wall Street devlerinin düşüşe yatırım yaparak batırma baskısı oluşturduğu GameStop hisseleri üzerinden bir meydan okuma başlattı.

Büyük yatırımcılar milyarlarca dolar kaybetti. Space X'in sahibi Elon Musk da konuya dahil olup GamStop'u destekleyen tweet paylaşımı yapınca, konu hakkında Beyaz Saray’dan da açıklama geldi.

ABD'li video oyun satıcısı GameStop'ın hisseleri üzerinden başlayan bu meydan okuma, bazı hisse senetlerinde olağan dışı hareketliliğe neden olurken, pay piyasalarının tamamı için ise endişe oluşturdu.

Ülkedeki yetkili kuruluşlar piyasalardaki oynaklığı yakından takip ettiklerini belirtirken, analistler, küçük ve büyük yatırımcılar arasındaki çatışmanın başka hisse senetleri için de risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.

GameStop, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının etkisiyle 2020'de ekonomik sıkıntılar yaşarken, 450'ye yakın mağazasını kapatmayı planladığını duyurmuştu.

ABD’de sağlık hizmetleri politikası konusunda analist olan Yusuf adlı Twitter kullanıcısı, ABD Borsası - Reddit kapışmasını bir flood hâlinde anlattı.

“Yatırım fonları, ismine “short stock” denilen bir teknikle borsa kıymeti düşük olan (ve daha da düşeceği öngörülen) şirketlerin paylarını, pay sahiplerinden ödünç alıyor" diyen analist, "Ödünç aldığı hisseyi ünitesi -mesela- 15 dolardan satıyor. Hesapta ünite pay 5 dolara düşecek, Yatırım fonu 15’e sattığını 5’e geri alacak ve 10 dolar da cebinde kalacak" ifadesini kullanıyor.

Flood, yatırım fonlarının yarar elde etme yollarını açıkladıktan sonra Gamestop manipülasyonunda neden bu yolun uygulanamadığını açıklayarak devam ediyor:

“Melvin Capital isimli bir yatırım fonu, pay pahası 16-17 dolar olan GameStop isimli şirketin paylarından bu ‘short stock’ sistemiyle para kazanmaya çalışırken, Reddit’te sıradan insanlardan oluşan bir küme bunu fark edince işler karışıyor.

Reddit’te örgütlenen küme, bu payları satın alıp fiyatı yükseltmeye başlıyor. Küme genişledikçe pay bedeli artıyor ve Elon Musk da bu kümeye Twitter’dan dayanak olunca kıymeti birkaç gün evvel 16-17 dolar olan pay şu anda 347 dolardan satıyor.”
Flood, kelam konusu manipülasyonun neden değerli olduğunu ve ne açıdan “bir ilk” olduğunu ise şu biçimde açıklıyor:

“Melvin yatırım fonu, über-zenginlerin oluşturduğu 12.5 milyarlık bir fonken, son birkaç günde 5 milyar dolar kaybedip iflas açıkladı. Bu birinci kere oluyor. Borsa, zenginlerin “oyun oynadığı” bir sistemken; sıradan beşerler örgütlenip bu oyunu kendi lehlerine bozuyorlar.

Melvin niçin batıyor pekala? Zira sattığı paylar aslında onun değil, hepsi ödünç. Payları geri almak zorunda lakin fiyatı inanılmaz derecede yükseldiği için alamıyor. Münasebetiyle sahibine geri veremiyor.

Ferdî yatırımcıların “büyük balıkları” ziyana uğratmasının bedeli: Pay alım-satımlarının durdurulması:

Reddit ahalisinin kullandığı pay alım-satım uygulaması Robinhood, fiyatları fırlayan payların alım-satımını durdurdu. Pay fiyatları çakıldı dakikalar içinde. Beşerler başka uygulamalara yöneliyorlar: Mesela Webull.”

Lakin bu tweetten yaklaşık iki saat sonra Webull da AMC, GME ve KOSS paylarının alım-satım süreçlerini durduruyor. Bu noktada “hatrı sayılır” yatırımcıların açıklamalarının da tesirli olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; net serveti 14,1 milyar dolar olan Steven Cohen, tüm bunlar yaşanırken paylaştığı bir tweette “Ben de sizin üzere geçinmeye çalışıyorum” diyor. Evet.

Robinhood’un pay alım-satımını durdurmasının akabinde New York eyaletinde uygulamaya karşı “Class action” olarak isimlendirilen bir dava açılıyor. Dahası, Gamestop paylarının alım-satımlara kapatılmasından mağdur olan herkes, davaya taraf olabilecek.

Ayrıyeten birtakım siyasetçiler de olayla ilgili tweet atıyorlar ve uygulamaya karşı soruşturma açılması talebinde bulunuyorlar. Robinhood, artan baskıların akabinde sıradan vatandaşların paylarını müsaadesiz ve bedelinin çok altında bir bedelden satmaya başlıyor.

Pekala yatırım fonları, pay senetlerini nasıl ödünç alıyorlar? Ödünç alan yatırım fonu, -genellikle yıllık bedel üzerinden- pay sahibine ödünç aldığı mühlet karşılığında bir bedel öder.

Bir öbür deyişle pay sahibi, paylarını kiralamış olur. Lakin Reddit topluluğunun organize hareketi, payları “kiralayan” yatırım fonlarının ziyan etmesine neden olmuş durumda. Tüm bu olaylar sırasında konulan kısıtlamalardan etkilenen şirketler ise GameStop, AMC, BlackBerry, Bed Bath & Beyond, Express, Koss, Naked Brand ve Nokia oldu.

Wall Street ve yatırım dünyasında tüm gözlerin Robinhood ve Gamestop’a dönmesinin akabinde Robinhood CEO’su Vlad Tenev de bir açıklamada bulunuyor ve pay alımlarını kimsenin baskısı altında kalmadan durdurduklarını, müşterilerini ve şirketi korumak için bu türlü bir karar aldıklarını öne sürüyor.

Bu değerli bir açıklama çünkü tüm bu olaylar yaşanırken ortaya atılan savlar, Robinhood’un kurucularına hem büyük yatırım fonlarından hem de Beyaz Saray’dan baskı yapıldığını belirtiyordu. Ayrıyeten Google’ın da Play Store’daki Robinhood uygulamasına pay satın alımlarının kapatılması sonrası gelen olumsuz yorumları sildiğini belirtelim.

Etiketler
Elon Musk Para