Yeni bir algoritma ile 366 ötegezegen keşfedildi
Bir algoritma gökbilimcilerin 366 yeni, olası ötegezegen bulmasını sağladı.
Uzak gezegenlerden oluşan yeni koleksiyon farklı gezegen sistemleri içeriyor. Bunlardan biri, birbirine tuhaf bir şekilde yakın duran iki gaz devi ve bir yıldızdan oluşuyor.
Gökbilimciler tespit ettikleri ötegezegenlerin sayısını hızla artırdı fakat toplam sayı yine de 5 bini geçmiyor. Dolayısıyla 300'den fazlasının keşfi ötegezegen kataloğuna önemli sayıda yeni gezegen ekliyor.
SINIFLANDIRMAYA KATKI
Bilim insanları yeni koleksiyonun boyutunun genel olarak ötegezegenlerin daha iyi sınıflandırılmasını sağlayacağını umuyor.
Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'da astronomi profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Erik Petigura, "Yüzlerce yeni ötegezegen keşfetmek başlı başına önemli bir başarı ama bu çalışmayı diğerlerinden ayıran şey, bir bütün olarak ötegezegen popülasyonunun özelliklerini nasıl aydınlatacağıdır" ifadelerini kullandı.
ALGORİTMA DESTEĞİ
Keşifler, Kepler uzay teleskobundan gelen verileri gözden geçiren ve yeni bir gezegene dair belirtiler bulmaya çalışan yeni bir algoritmanın desteğiyle yapıldı. Bu geleneksel olarak gökbilimcilerin tüm bu verileri incelemesi anlamına gelen ve zaman alan bir süreçti. Fakat algoritma, bir gezegenden geliyormuş gibi görünen verileri tarayarak inceleme için gereken cihaz sayısını azaltmayı sağlayabildi.
Yeni araştırma Astronomical Journal'da yayımlandı.