Araştırma: Ebeveynlerin akıllı telefonla vakit geçirmesi bebekleri olumsuz etkiliyor
Annelerin akıllı telefonla uğraşırken çocuklarıyla yeterince etkileşime girmediği ortaya kondu. Bilim insanları, bu durumun çocukların gelişimine uzun vadede zarar verebileceğini söyledi.
Araştırmayı yöneten Tel Aviv Üniversitesi akademisyeni Katy Borodkin, sadece anneleri incelediklerini ancak bulguların muhtemelen babalar için de geçerli olduğunu belirtti.
Yaşları iki veya üç olan çocuklara sahip onlarca anneyle yapılan çalışmada üç unsur incelendi. Bunlardan ilki dil girdisi. Yapılan önceki araştırmalar bir annenin iletişim yoluyla çocuğuna aktardığı içeriğin, dil gelişiminin önemli bir parçası olduğunu göstermişti. Dil girdisi azsa çocukların kelime dağarcığının genişlemediği ve bunun yetişkinliğe kadar yayılabileceği ortaya konmuştu.
Uzmanlar ayrıca anne ve çocuk arasındaki konuşmadaki etkileşimi de tarttı. Zira bir çocuk bu sayede sosyal normlar ve etkileşime dair bilgi ediniyor. Araştırmacılar, bu unsurun dil ve sosyal gelişim için kritik olduğuna dikkat çekti.
Son olarak annenin çocuğuna verdiği tepkiler incelendi. Yapılan açıklamada bu durumun çocukta dil, sosyal, duygusal ve bilişsel gibi pek çok yönün gelişiminde temel olduğu vurgulandı.
Katılımcılara, deneyin bir anneyle çocuğunun ilgi alanları arasındaki bağın incelemekle ilgili olduğu söylendi. Yani anneler çalışmanın asıl hedefini bilmiyordu.
Deney için üç görev belirlendi. Annelerden ilk başta çocuklarıyla oyun oynarken akıllı telefondan bir Facebook sayfasına bakması istendi.
Katılımcılar daha sonra yine çocuklarıyla oyun oynarken basılı bir dergi okudu.
Son olaraksa anneler, telefon ve dergi olmadan çocuklarıyla oyun oynadı.
Bilim insanları bunun ardından görevlerin video kayıtlarını saniye saniye üç unsura göre inceledi.
Hakemli bilimsel dergi Infant and Child Development'ta yayımlanan bulgular, telefon kullanırken veya dergi okurken annelerin çocuklarla arasındaki etkileşimin 4 kata kadar azaldığını gösterdi. Borodkin, "Başka bir deyişle, anneler akıllı telefonun başındayken çocuklarıyla 4 kata kadar daha az konuştu" dedi.
Borodkin ayrıca akıllı telefon ve dergi arasında bir fark görülmediğini belirtti. Ancak Borodkin'e göre daha çok kullanıldığı için telefon daha büyük bir tehlike.
Araştırmacı, ebeveynlerin akıllı telefon kullanımının çocuk gelişimi etkilediğini gösteren henüz hiçbir araştırma olmadığına dikkat çekti. Öte yandan bulguların, bu durumun "çocuk gelişiminin temeli üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu" gösterdiğini savundu.