Dijital müze geliyor... Milyonlarca fosil erişime açık olacak
Dijital müze, herkesin milyonlarca fosile ulaşmasını sağlayacak.
BBC TÜRKÇE - Fosiller, müzelerin karanlıkta kalmış çekmecelerinden çıkıp ekranlarınıza gelebilir. Değerli örnekleri incelemeye olanak tanıyan bu teklif, özellikle de bilim insanlarını memnun etti.
Smithsonian Doğa Tarihi Müzesi ve Londra Doğa Tarihi Müzesi milyonlarca örneği internet ortamına aktarmak için iddialı planlar hazırladılar. Smithsonian envanterinde bulunan 40 milyon civarındaki fosilin dijital ortama aktarılması, yaklaşık 50 yıl sürebilir.
Müzelerde herkese açık sergilenen öğeler, çekmecelerde depolanan koleksiyonların sadece ufak bir kısmını temsil ediyor. Projenin yöneticisi Kathy Hollis, "Burada, müzede onlarca yıldır açılmamış çekmeceler var. Bilim insanları, canlılığın milyarlarca yıllık evrimini ve yaşamın nasıl değiştiğini incelemek istediklerinde, fosil kayıtlarına ulaşmalarında sorun yaşamalarını istemeyiz. Bu yüzden onları küresel çapta erişilebilir kılıyoruz" dedi.
Dijital fosiller, gerçekleri kadar kullanışlı olabilir mi?
Fosiller çevrimiçi ortama yalnızca yüksek kalitedeki fotoğrafları çekilerek değil, tür adı, tarihi, keşfedildiği yer gibi tüm önemli bilgilerle birlikte aktarılacak. Bu yüzden dijital müze oldukça faydalı olacak. Hatta bazı durumlarda daha faydalı bile olabilir. Bu konuda Bristol Üniversitesi'nden Profesör Emily Rayfield şöyle konuştu: "Fosillerin modellerini oluşturmak üzere bilgisayarlı tomografi taramaları kullanılıyor. Böylece yüksek kaliteli üç boyutlu görüntüler bilgisayara aktarılmış oluyor."
Hayvanların nasıl hareket ettiklerini, neler yediklerini sınamak için çeşitli bilgisayar yazılımları kullanılıyor. Mesela dinozor modellerinin çene kasları yeniden oluşturularak, nasıl ısırdığı ve çiğnediği hakkında fikir sahibi olunabilir.