OPAM, DAG Teleskopu’nda bir projeyi daha tamamladı
OPAM, Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) ileriye dönük optik kalitesini arttıracak bir projeyi daha başarıyla tamamladı.
FMV Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi (OPAM), Atatürk Üniversitesi bünyesindeki Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) ileriye dönük optik kalitesini arttıracak bir projeyi daha başarıyla tamamladı.
Türkiye’nin en büyük çaplı, hem görsel hem de ilk defa kırmızı ötesi bölgede gözlem yapacak teleskobuna sahip olacak gözlemevi projesinin ayaklarından birini oluşturan, görsel bölgede ve birden fazla gözlem ekipmanına servis verebilecek şekilde uyarlanan “DAG Teleskobu için II. Derotator (DR-2) Tasarımı Projesi”, OPAM tarafından başarıyla tamamlanarak Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (ATASAM) teslim edildi.
Proje kapanış toplantısı; Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, OPAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Onur Keskin, OPAM mühendislerinden Ali Cem Ünal, OPAM ile ortak işbirliği anlaşması kapsamında İsviçre HEIG – VD (Haute Ecole d'Ingénierie et de Gestion du Canton de Vaud) Üniversitesi’nden Prof. Laurent Jolissaint De Sepibus, OPAM yarı zamanlı mühendislerinden Joackim De Figueiredo ile ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile ATASAM Teknik personelleri Uzm. Ast. Bülent Güçsav ve Deniz Çoker’in katılımıyla Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Bu Özellik Dünyada Hiçbir Teleskopta Yok
Tasarımı başarıyla tamamlanan DR-2 Projesi; 2020’de faaliyete geçecek DAG Teleskopu’nun görsel bölge odaklarında oluşan görüntüyü, teleskop yönlenirken dinamik rotasyon sağlayarak şimdiye kadar dünya üzerindeki hiçbir +4 metre teleskobun ulaşamadığı hassasiyetlerde sabitleyecek.
Üretimini de OPAM Yapacak
Proje teslim toplantısında konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, “Işık Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi arasında geçtiğimiz hafta imzalanan protokollerin hemen sonrasında, Cumhuriyet tarihinin en büyük temel bilim projelerinden olan DAG için başarıyla teslim ettiğimiz projemizin hayırlı olmasını diliyor, bu önemli işbirliği için Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkür ediyorum. Tasarımı biten DR-2 projemizin üretimine de yakın zamanda Atatürk Üniversitesi ile imzalayacağımız sözleşme ile başlayacağız. Teslimini gerçekleştirdiğimiz projenin, uzay araştırmalarına ek olarak daha birçok alanda yeni işbirliklerinin hayata geçirilmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.
‘Dışa Bağımlılığı Kaldıracak Kapasiteye Ulaştık’
Geçtiğimiz hafta OPAM ve ATASAM arasında imzalanan işbirliği protokolüyle her iki merkezin kabiliyetlerini daha da arttırdıklarını vurgulayan ve DR-2 Tasarım Projesi’ni başarıyla teslim etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden OPAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Onur Keskin ise;
“OPAM olarak DAG için hizmet vermeye devam edeceğiz. OPAM, bir yüksek teknoloji merkezi olmasının yanı sıra; yüksek Ar-Ge potansiyeliyle astronomi, uzay, haberleşme ve savunma sanayi sektörlerine stratejik ve kritik teknolojileri tasarlayıp OEM/VAR imalat gerçekleştirerek, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak ve ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesine yönelik optik teknolojiler konusunda yol haritası oluşturacak kapasiteye ulaşmıştır” diye konuştu.
Uluslararası Hizmet Verebilecek İşbirliği
ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da yaptığı açıklamada; “DAG Projesi ile başlayan iki üniversite ve iki merkez arasındaki işbirliği ve ortak çalışmaların başarılı sonuçlarından biri daha tamamlanmış oldu. İki kurum arasında imzalanan protokolle çalışmalara hız verilerek, ulusal ve uluslararası anlamda ortak hizmet verebilecek bir işbirliği ortamı sağladık. Bu kapsamda üretilecek olan bütün tasarımlar, ürünler ve hizmetler, Milli Teknoloji Hamlemize de hizmet edecek ve önemli katkıda bulunacak çalışmaların temelini oluşturacaktır” dedi.