Su ve vicdan nöbeti 17'inci gününde
Kaz Dağları'nda gönüllülerin sürdürdüğü Su ve Vicdan nöbeti 17. gününe girdi.
Kaz Dağları'nda gönüllülerin Su ve Vicdan nöbeti devam ediyor.
Akşam saatlerinde nöbeti teleskobuyla ziyaret eden Prof. Osman Demircan, Kaz Dağları'ndan çıkarılan madenlerin Kanada'da da olduğunu söylerken, madenlerin kökenini anlattı
Dün akşam üstü saatlerinde doğa savunucuları, her gün olduğu gibi nöbet alanı için günlük ihtiyaçları organize etti.
Direniş Sarayı, Eylem Köy, Diren Köy sakinleri alışveriş için kente indi, yine ortak tüketilecek gıdalar ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle geri döndü.
Bianet'ten Pınar Tarcan'ın haberine göre; maden sahasına sloganlar eşliğinde günlük yürüyüşe minik dostlar da katıldı.
İtfaiye geceleri alanı bekliyor
Çanakkale Belediyesi'ne ait itfaiye aracı, gece boyunca eylem alanında nöbet tuttu.
"Bir umuttu yaşatan insanı..."
Akşam üstü saatlerinde ise bir grup gitar çalıp nöbettekilerle şarkı söyledi. Bulutsuzluk Özlemi'nden "Hiçbir kere hayat bayram olmadı ya da her nefes alışımız bayramdı" sözleri yankılanırken, "Nefesimizi kaç paraya sattınız?" pankartı iki ağaç arasına asıldı.
Öğle saatlerinde Orman Müdürlüğü'nün kamp alanıyla ilgili uyarı yayınlayıp çadırların taşınacağı önce söylenti olarak geldi.
Prof. Demircan nöbete teleskobuyla geldi
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Astro Fizik Uzmanı Prof. Dr. Osman Demircan, akşam 21:30'da çadırların bulunduğu nöbet alanına teleskobuyla geldi.
"Aynı madenler Kanada'da da var, bizden çıkarıyorlar"
Profesör Demircan, nöbet alanında yaptığı konuşmada Kaz Dağları'nda olan madenlerin aslında Alamos Gold şirketinin merkezinde yani Kanada'da olduğunu söylerken ekliyor:
"Ancak tamir edilemez şekilde siyanürlü toprağı bize bırakıyorlar."
Profesör Demircan, yıldız parçalarının vücudumuzda da olduğunu hatırlatarak şöyle devam ediyor.
"Çevre sorunları her yerde mesela küresel ısınma Venüs'te de var, ama biz burada çevre sorunları konusunda bilinçlenirsek bilgi güçtür, daha anlamlı hareket etmiş olacağız.
"Bakın, çevremizdeki malzeme güneş sisteminin temel malzemesi, her yerde aynı, Venüs'e de gitseniz böyle taş toprak kayalar var. Mars'ta mesela su getirebildiğinizde tarım yapabiliyorsunuz, toprak öyle.
"Onun için önce Mars'ı dünyalaştıracaklar ama Ay daha da yakın olduğu için Ay'da yaşam daha önce başlatılacak."
"Madenlerin kaynağı süper novalar"
Prof. Demircan, bianet'e yaptığı açıklamada geliş amacını şöyle anlattı:
Şimdi madenlerin kaynağı süper novalar, güneş kendisi maden üretemiyor ve bu madenleri insanoğlu da üretmiyor, bu dağın içine bu madenler nereden geldi.
Çok önceki, ne kadar önce, belki 10 milyar yıl önce bir süper nova patlamış, sonra oradan yeni yıldızlar oluşmuş, onlar da patlamış, ağır elementler bakımından zenginleşen maddeden üçüncü nesil olarak güneş sistemi oluşmuş.
Bu madenler oradan geliyor. Bunu anlatmak için geldim.
Süpernova nedir?
Enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır.
Bir süpernovanın parlaklığı Güneş'in parlaklığının yüz milyon katına varabilir.
Başlangıçta yapısı, iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebilir.
Bu süre zarfında yaydığı enerji, Güneş'in 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazla.
Bu patlamalar, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınması işine yarar.
Patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılmaktadır.
Bu varsayıma göre, Güneş Sistemi içindeki gezegenler çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmıştır.