Valilik itirazları hiçe saydı: Verimli tarım arazisine mermer ocağı
Karaman’ın Karalgazi Köyü’ne itirazlara rağmen iki mermer ocağı daha yapılacak. Valilik, verimli tarım arazileri üzerine açılacak ocaklar için ÇED süreci başlattı.
Karaman’ın verimli tarım arazileri mermer ocaklarıyla katlediliyor. Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesine bağlı Karalgazi Köyü’ne iki maden ocağı daha yapılacak. Karaman Valiliği’ne Telmar Madencilik Şirketi tarafından 16 Kasım tarihinde “mermer arama faaliyeti ve mermer ocağı yapımı” için başvuruda bulunuldu. Koyuncu Nakliye Şirketi’nin de 19 Kasım tarihinde Karaman Valiliği’ne mermer ocağı projesi için başvuruda bulunduğu açıklandı. Valilik iki maden projesi için de 'ÇED gereklidir' kararı vererek ÇED süreci başlattığını açıkladı.
83 HEKTARLIK ALAN
BirGün'ün haberine göre, Telmar Mermer Şirketi’nin ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre 83,7 hektarlık ruhsat alanının 14,9 hektarlık kısmında mermer arama faaliyeti ve mermer ocağı projesi yapılacak. ÇED dosyasında şirketin mermer arama faaliyetini yaklaşık 40 metre derinlikte yapacağı açıklanırken yeraltı suyu seviyesi bölgede yaklaşık 44 metre derinlikte olduğu belirtildi.
ÇED dosyasında mermer ocağının tarım alanına yapılacağı belirterek Telmar Mermer Şirketi’nin “Faaliyet yapacağı ruhsat alanı Konya-Karaman Planlama Bölgesi Çevre Düzen Planında ‘tarım alanı ve mera alanı’ olarak gözükmektedir” ifadelerine yer verildi. Koyuncu Nakliye Şirketi’nin ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre ise toplam 215 bin 785 metrekarelik alanda mermer ocakları yapılacak.
Karalgazi Köyü eski Muhtarı Selami Dinçer, “Birinci sınıf tarım arazilerine önce bir tane mermer ocağı yapıldı arkasından da başka mermer ocağı projeleri gelmeye başladı. Mermer ocağı projelerinin bizim yedi milyon ton buğday ve iki milyon ton arpa ithal ettiğimiz tarım alanlarına zarar verme ihtimali çok yüksek. Mermer ocağı yapılmak istenen alanlarda binlerce elma ağacımız var. Bu ağaçlardan tonlarca elma elde ediyoruz. Yine bu arazilerde ciddi bir mısır üretimi yapıyoruz. Önceki mermer ocağına ÇED olumlu raporu verilirken oldubittiye getirdiler” diye konuştu.
FİKRİMİZİ SORAN OLMADI
Mermer ocağı projelerine yönelik köylülerin fikrinin sorulmadığını belirten Dinçer, “Bu bölge aynı zamanda göçmen kuşların geçiş bölgesidir. Yetkililer bizimle ilgilenmedi ve mermer ocaklarından taraf oldular. Hiç bir yetkili Karalgazi Köyü’ne gelerek ‘sizin mücadeleniz nedir?’ diye sormadı. Komşu köylerimiz de bize ciddi anlamda destek veriyor. Mermer ocağı yapılacak alanlarda bizim su kaynaklarımız var. Mermer ocakları ile içme sularımızda zarar görebilir. Karalgazi Köyü ve bölge ciddi anlamada sıkıntı çekecek. Bizim ormanlık alanlarımız ve SİT alanlarında yer alan tarihi yapılarımız mermer ocağı tehdidiyle karşı karşıya” dedi.