Usule aykırı proje Saros’u yok edecek

Edirne’de Saros Körfezi’ne yapılması planlanan Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’ne karşı mücadele sürüyor. Bölge halkı, proje için hazırlanan imar planında usulsüzlükler olduğu, çevresel etkiler göz ardı edildiği gerekçesiyle itiraz etti.

Usule aykırı proje Saros’u yok edecek

Edirne'nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne yapılması planlanan Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’ne bölge halkı itiraz etti.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, bölge halkı, avukatları Bülent Kaçar tarafından hazırlanan dilekçeleri kaymakamlığa, valiliğe, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne teslim ederek itirazda bulundu. İtiraz dilekçelerinde şu ifadelere yer verildi:

HALKIN FİKRİ SORULMADI

Planların yapım sürecinde tanıtım toplantıları, halkın ve kurumların görüşlerinin alındığı toplantılar yapılmamıştır. Planların yapım süreçleri masa başında gerçekleşmiş olup, bölge halkın katılımına uzak olduğu gibi, planlama ve projeden en çok etkilenecek olan Sazlıdere köylülerinden ve Sazlıdere Köy Muhtarlığı’ndan, derneğinden görüş alınmaması usul ve yasaya açıkça aykırıdır.

Envanter çalışmalarının planlama alanı içindeki biyoçeşitliliğin belirlenmesi ve geliştirilmesi çalışmaları için yeterli olmadığı öngörüsü yapılmaktadır. Belirtilen şekilde biyoçeşitlilik çalışmaları yapılması gerekmektedir.


Plan Açıklama Raporu’nda Saros Körfezinde denizin altında zenginlikler olduğu, ne kadar çeşitli bitki örtüsüne sahip olduğu, planktonlar, Poseidon çayırları, balık çeşitliliği son derece detaylı şekilde anlatılmaktadır. Planlama alanı ve etrafında belirlenen 222 kuş türünden 96’sı su kuşudur. Su kuşları deniz ekosisteminden doğrudan ve dolaylı olarak etkilenebilecek türlerdir.

Proje alanı yakın çevresinde yerleşim yerleri bulunmaktadır. Yılda 10 milyar 220 milyon metre küp transfer kapasiteli bir tesiste gerçekleşecek bir patlama yahut yangın sonucunda bölgenin nasıl etkileneceği, köy halkının tahliyesinin mümkün olup olmadığı ve tesis çevresindeki Doğal Sit Alanı, Sulak Alan, Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin bu durumdan nasıl etkileneceğine dair bir senaryo bulunmamaktadır.

FAY HATTINA ÇOK YAKIN

1. Derece Deprem Bölgesi’nde ve fay hattına bu ölçüde yakın olan bir alana kurulması çok tehlikelidir ve risklidir. Proje alanının yer seçimi hatalıdır. Ayrıca planlar Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne aykırıdır.

***

ÇED KARARI YERİNDE DEĞİL

Geçen aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeye ÇED olumlu kararı vermiş, bölge halkı ise Edirne İdare Mahkemesinde iptal davası açmıştı. Açılan itiraz davası üzerine on kişilik uzman bilirkişi heyeti tarafından keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmıştı. İncelemeler sonucu hazırlanan raporda bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının yerinde olmadığı belirtilmişti.

Etiketler
Edirne