28 köyün suyu için karar günü
Şavşat Hanlı deresindeki HES projesi için karar günü. Verilen ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin duruşma bugün Rize’de görülecek.
DOĞAYA büyük zarar veren hidroelektrik santralları (HES)lere karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor. Onlardan birine ilişkin duruşma bugün görülecek.
Artvin’in Şavşat ilçesindeki Hanlı deresi üzerine yapılması planlanan HES için bir süre önce Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporu üzerine bölge halkı itiraz etti, kararın iptalini istedi. Duruşma bugün saat 10.30’da Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek.
28 köyün içme ve sulama sularının satın alınarak yapılandırılması planlanan HES’e karşı görülecek davaya köylüler adına Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım katılacak.
Bilgilendirme sadece tek köyde yapıldı
Avukat Halis Yıldırım, HES için ÇED bilgilendirme toplantısının sadece Hanlı köyünde yapıldığını, diğer köylülerin durumu fark edince davacı olduklarını aktardı.
Yıldırım şöyle konuştu:
“28 köy ve tüm canlılar açık arklarla gelen sudan yararlandığı için herkesin haberdar edilmesi gerekirdi. Oysa sadece Hanlı köyünde halkın bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bu süreçte ‘birilerine’ açık ama başka herkese kapalı bir şekilde işletilerek verilen ÇED olumlu raporuna karşı tüm köylerden gelen başvurularla iptal davası açtık.”
Yıldırım Şavşat’ın Cittaslow (sessiz şehir) unvanı aldığını anımsatarak “HES, maden ocağı ve benzer müdahalelerle tahribata maruz bırakılıyor. İlçe bu unvanını kaybedebilir. Şavşat Belediyesi’ne bildirdik. Şavşat Belediyesi bunu gerekçe yaparak bir maden ocağına itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ocak açılmadan çalışmayı sonlandırdı. Pandemi sonrası benim köyüm dahil birçok köy, kooperatifler kurarak tarım ve hayvancılık faaliyetlerine odaklandı. Halkımızın beklentisi bu baştan sona hatalı ÇED olumlu kararının iptalidir.”
Davacılardan Metin Şahin, Hanlı deresinin köylüyü olumsuz etkileyeceğini belirterek “28 köyün halkı buradan aldığı suyla tarım yapıyor. Derede yaşayan ve az görülen kırmızı benekli alabalık da yok olacak. Arıcılık da etkilenecek. Köylü suyu alamazsa üretim yapamaz. Göç başlar, insanlar yerini yurdunu bırakmak zorunda kalır” dedi. Şahin, duruşmadan iptal kararı çıkmasını beklediklerini belirterek “Zoru başarmaya çalışıyoruz, deremize sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.