Grönland'daki buz tabakası rekor düzeyde kütle kaybetti

Bugün yayınlanan bir araştırmaya göre, Grönland'daki buz tabakası geçen yıl rekor düzeyde kütle kaybetti.

Grönland'daki buz tabakası rekor düzeyde kütle kaybetti

Bugün yayınlanan bir araştırmaya göre, Grönland'daki buz tabakası geçen yıl rekor düzeyde kütle kaybetti. Bu, iklim değişikliğinin etkilerini değerlendiren bilim insanlarını en kötü senaryoyu yeniden tanımlamaya iten bir bulgu olarak değerlendiriliyor.

Buzların erime oranı, daha serin yazların ve yüksek kar yağışlarının olduğu 2018'de batı Grönland'da iki yıllık bir süreçte yavaşlamıştı. Ancak Almanya'da Alfred Wegener Enstitüsünden yer ve buzul bilimci Ingo Sasgen, geçen yıl ılık rüzgarların düşük paralellerden kuzeye doğru esmesiyle, adadaki buz kütlesinde rekor düzeyde bir kayıp yaşandığını belirtti.

2012'DEN YÜZDE 15 DAHA FAZLA

Reuters'in haberine göre, bu 532 gigatonluk kayıp, daha önce 2012 yılında kaydedilen kayıp miktarından yüzde 15 daha fazlaydı.

Grönland'daki buz tabakasındaki değişikliklere özel önem atfediliyor çünkü bu eski buz tabakası tam olarak erise deniz seviyesini en az 6 metre kadar yükseltmeye yetecek kadar su tutuyor.

Araştırma, Grönland'ın buz kütlesinin küresel ısınmayla birlikte beklenenden daha hızlı bir şekilde eridiğini gösteriyor. Geçen hafta yayınlanan başka bir araştırma ise, adanın eriyen buz miktarını yerine koymaya yetecek denli yıllık kar yağışı almadığını ortaya koydu.

Sasgen Reuters'e yaptığı değerlendirmede, deniz seviyesinin hızlı bir şekilde yükselmesinin muhtemel olduğunu belirterek, "daha fazla eriyen buz tabakası, aşırı kar yağışı aldığımız dönemlerde telafi edil(e)miyor" diye sözlerine ekledi.

Yeni rekorlar görmenin insanı depresyona soktuğunu belirten Sasgen, bu tür araştırmaların "problemin nerede olduğunu ve bir düzeye kadar tedavinin ne olduğunu" gösterdiğini de belirtti.

BU HAVA OLAYLARI YENİ NORMAL Mİ OLACAK?

Sasgen, "Bu hava olaylarının yeni normal olup olmayacağını, hangi olayın ne sıklıkla meydana geleceğini söylemek güç" dedi.

Son 30 yıldır, atmosferde biriken sera gazı miktarı artmaya devam ettikçe, kutup bölgesi dünyanın geri kalanından en az iki kat daha hızlı ısınıyor.

Grönland'ın kaderi açısından, NASA Goddard Uzay Merkezinden buzul bilimci Laura Andrews, "Son yirmi yıldır hızlanan kütle kaybı açısından yeni normal içinde olduğumuzu ileri sürebilirim. Grönland kütle kaybetmeye devam edecek" şeklinde konuştu.

YENİ BİR EN KÖTÜ SENARYO GEREK

Leeds Üniversitesinden kutup bilimci Andrew Shepherd, 2019'da yaşanan buzul kaybı oranı devam ederse, bunun deniz seviyeleri üzerindeki yıllık etkisinin yüzyılın sonuna kadar 30 milyon daha insanı etkileyecek kadar artan kıyı taşkınları olabileceğini söyledi.

Shepherd, yeni bulguların, "2100 yılına kadar, sadece Grönland'la alakalı olarak, küresel deniz seviyesinde ekstra 10 santimetre artışa hazırlanmamız gerektiğinin" altını çizdiğini söyledi ve "yeni bir en kötü senaryo kurmamız gerektiğini" sözlerine ekledi.

Etiketler
Rekor