2020’de dünya kaynaklarının kullanımında düşüş yaşandı
Koronavirüs pandemisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre insanların ekolojik ayak izinde yüzde 9.3’lük bir düşüş yaşanmasını sağladı.
Yapılan son araştırmalara göre, insanların dünyanın kaynaklarını kullanma oranı, koronavirüs nedeniyle keskin bir düşüş yaşadı.
Sonuç olarak, insanların doğanın yıl içerisinde yenileyebileceğinden daha fazla kaynak kullanmasını işaret eden Dünya Limit Aşım Günü, 29 Temmuz 2019’dan bu yıl 22 Ağustos’a kadar üç haftadan fazla bir süre geri dönüş yaşadı.
Uluslararası araştırma kuruluşu olan Global Footprint Network tarafından yapılan araştırmaya göre, koronavirüs kaynaklı karantina uygulamaları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre inanlığın ekolojik ayak izinde yüzde9.3’lük bir düşüşe yol açtı.
Global Footprint Network Başkanı Mathis Wackernagel, “’Dünya Aşma Günü’nün yüzleşmekte olduğumuz biyolojik mücadelenin boyutunu gözümüzde canlandırabilmemizin bir yolu” dedi. Wackernagel ayrıca, bu yılki verilerin cesaret verici olduğunu söyledi ve gelecek adımların yıkımla değil tasarımla yapılması çağrısında bulundu.
‘SADECE BİR TANE GEZEGENİMİZ VAR’
Wackernagel, “Bu, bugünü ödemek için geleceği kullandığımız bir Ponzi şeması. Birçok ülke Ponzi şeması yürüten iş yerleri için sıkı yasal önlemler uyguluyor ancak ekolojik alanda bunun sorun olmayacağını düşünüyoruz. Sadece bir tane gezegenimiz var ve bu değişmeyecek. Çok basit bir seçeneğimiz var; ‘tek gezegenli refah ya da tek gezegenli felaket’” açıklamasında bulundu.
Dünya Limit Aşım Günü araştırmasını yürüten ekibin başında bulunan David Lin, “Bu yıl kesinlikle aldatıcı, çünkü Covid-19’un 2020 verilerini nasıl etkilediğine dair bir gösterge vermek istedik” dedi.
Lin’in başında olduğu araştırmaya göre geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında karbondioksit emisyonu oranında yüzde 14.5’lik büyük bir düşüş ve ticari ormancılık’ta da yine 2019’la karşılaştırıldığında yüzde 8.4’lük bir düşüş gözlemleniyor.
Friends of the Earth Politika Başkanı Mike Childs, bu yıl doğal kaynaklarımızı kullanma şeklimizdeki gelişimin koronavirüs ve karantina uygulamalarından kaynaklı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Childs, “Davranış şeklimizde bir değişiklik olmazsa, önümüzdeki yıllarda durum normale ya da daha kötüye gidecektir” dedi.
Kaynak: The Guardian