Cengiz Holding’in 3 buçuk milyon ağacı keseceği projesi virüs tanımıyor
Cengiz'in, 3 buçuk milyon ağacın kesileceği ifade edilen Halilağa Bakır Madeni projesi için halkın katılım toplantısı yapılacak. Toplantının pandemiye rağmen ertelenmediğini belirten çevre örgütleri Kazdağları’nı savunmak için orada olacaklarını belirtti.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan Halilağa Bakır Ocağı için yapılmasın planlanan kapasite artırımı, cevher zenginleştirme ve atık depolama tesisi için ‘pandemiye’ rağmen bugün halkın katılım toplantısı yapılacak.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılması planlanan toplantının ertelenmesi için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yapan Ziraat Mühendisleri Odası ve Tabip Odası’na geri dönüş olmadı.
Kazdağları’nda yaşam savunucularının düzenlemek istediği birçok eylem, etkinlik yasaklandı ve keyfi para cezaları kesildi. Ancak iktidara yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’in sahibi olduğu bakır ocağının halkın katılım toplantısı ertelenmedi. Valiliğin, Cengin Holding’in projesinin halk sağlığından daha önemli gördüğünü belirten çevre örgütleri, STK’ler ve milletvekilleri konuya ilişkin açıklama yaptı.
BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, geçen hafta termik santrallar karşı yapacakları basın açıklamasının karantinalar nedeniyle iptal edildiğini hatırlatan Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu’nda Pınar Bilir, “Covid-19 tedbirleri kapsamında pek çok eylem ve etkinliğimizin engellendiği, yasaklandığı bir süreci yaşıyoruz. Bizler tüm tedbirlerimizi alarak yarın geleceğimiz için halkın katılım toplantısında yer alarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ancak halk sağlığının bir kez daha hiçe sayılmış olmasını da tarihe not düşerek” diye konuştu.
YAŞAMI SAVUNANLARA CEZA YAĞDI
Halkın sağlığının her türlü maden projelerinden daha önemli olduğuna dikkat çeken Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan da pandemi önleme gerekçesiyle yaşam savunucularına 500 bin TL üzerinde cezalar kesildiğini belirtti.
Doğan, “Bölge için zaten çok zararlı olacağı ve ekolojik yıkım getireceği bilinen bu projenin daha ÇED toplantısı aşamasında halkın can güvenliğini tehdit etmesini istemiyoruz. Söz konusu toplantı nedeniyle koronaya yakalanacak vatandaşların hastalanması ve yaşamını yitirmesinden sorumlu olacaklardır” ifadelerini kullandı.
VALİLİK ‘CENGİZ’İ’ DÜŞÜNÜYOR
Toplantıya giderek yaşam savunucularının yanında olacağını belirten CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, “Türkiye’nin 4 bir yanında benzer ÇED süreçleri pandemi nedeniyle ertelendi. Ne hikmetse Çanakkale Valiliği bu ÇED toplantısı ertelemedi. İlgili firmanın isminden dolayı mı ertelemedi. Malum Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz, iktidara yakın iş insanların birisi. Valilik halk sağlığını düşünmek yerine Cengiz’in kazanacağı parayı düşünüyor” dedi.
3 BUÇUK MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Bölgedeki ağaç katliamına dikkat çeken KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden avukat İsmail Hakkı Atav, Alamos Gold şirketinin Kazdağları’nda 6 bin 130 dönümlük alanda 350 ağaç kestiğini hatırlatarak, “Yine Kazdağları’nda Halilağa Bakır Madeni’nin kapasitesinin arttırılması için yarın toplantı yapılacak. Bakır madeni projesinin kaplandığı alan 51 bin 660 dönüm. Daha önce Alamos Gold şirketinin 6 bin 130 dönülük proje alanı için kestiği 350 bin ağaç üzerinden orantı kuracak olursak, 3 buçuk milyon civarında ağaç kesilecek” dedi.
ÇANAKKALE KUŞATILMIŞ DURUMDA
Projenin Kazdağları ormanları ve birinic sınıf tarım toprakları üzerinde yer aldığını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, madenin üç köyü yutacağını ifade etti.
Çanakkele ilçelerinin maden ruhsatlarıyla kuşatıldığına dikkat çeken Ataç, “Geçen haftalarda hazırladığımız rapor Çanakkale’de; Çan ilçesinin yüzde 75’inin, Bayramiç’in yüzde 62’sinin, Ezine’nin yüzde 53’ünün, Lapseki’nin yüzde 47’sinin ve Yenice’nin ise yüzde 44’ünün madenlere ruhsatlı olduğunu ortaya koyuyor. Ruhsatların her geçen gün hayata geçmek için başvurulara dönüştüğüne hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi.