16 madenci hayatını kaybetmişti: Cengiz İnşaat'ın projesinde itiraf gibi 'ÇED olumlu' raporu

Bölgede tarımı ve hayvancılığı bitiren Cengiz Holding, maden ocağı işletmesinde kapasite artırımına gitti. ÇED raporunda proje sahası ve çevresinde, madencilik faaliyetleri nedeniyle habitat kayıpları ve tür çeşitliliğinde azalma olduğu itiraf edildi.

16 madenci hayatını kaybetmişti: Cengiz İnşaat'ın projesinde itiraf gibi 'ÇED olumlu' raporu

Cengiz İnşaat’ın sahibi olduğu, 16 madencinin hayatını kaybettiği bakır ocağı işletmesinde atık depoların kapasitenin artırımına ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köy mevkiinde tarım ve hayvancılığı bitiren maden ocağı işletmesi kapasite artırımına gitti.

Büyük bir alanı çöle çeviren işletme için son olarak mevcut atık deposunun kapasite artışı ve ikinci atık deposu inşası için ÇED olumlu kararı verildi.

ÇED raporuna göre, mevcut atık depolama tesisinin kapasiteni yaklaşık 4 katına çıkaran ve ikinci atık deposu tesisi kurulması planlanan projenin bedeli 56 milyon 728 bin TL.

İTİRAF GİBİ TESPİT

2014 yılından bu yana işletilen maden ocakları bölgeyi adeta çöle çevirmiş durumda. Cengiz Holding tarafından hazırlanan ÇED raporunda; proje sahası ve çevresinde madencilik faaliyetleri nedeniyle habitat kayıplarının ve tür çeşitliliğinde azalma meydana geldiği itiraf edildi.

Ayrıca raporda, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı haritasına göre; mevcut birinci maden atık depolama tesisi sahasının “Tarım arazisi, çayır-mera, doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alanlar” olduğu, planlanan ikinci maden atık depolama tesis sahasının ise “Tarım arazisi, doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan, orman alanı, nehir-dere olarak” tanımlandığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

■ Proje, ‘En büyük bakır ocağı’ söylemiyle 2014 yılında Ciner Holding’e ait Park Elektrik şirketi tarafından işletilmeye başlandı.
■ 17 Kasım 2016’da 16 madencinin yaşamını yitirdiği katliamdan sonra şirket işçi çıkarmaya başladı.
■ Maden ocağı, 2017 yılında Cengiz Holding’e bağlı Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Madenköy İşletmesi tarafından satın alındı.
■ Maden ocağını satın alan Cengiz Holding’in ilk icraatı ise aralarında Maden İş Sendikası’ndan işçi temsilcilerinin de olduğu son 69 emekçinin işine son vermek oldu.

Etiketler
Cengiz Holding Cengiz İnşaat Maden