Çeşme Yarımadası'nda tepki çeken proje: 'Geri dönüşü olmayacak'

Kültür Bakanlığı’nca son dönemlerde tanıtımı yapılan Çeşme Yarımadası’na yapılacak “Çeşme Turizm Projesi”ne bölgenin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesine neden olacağı gerekçesiyle endişelere neden oldu.

Çeşme Yarımadası'nda tepki çeken proje: 'Geri dönüşü olmayacak'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Çeşme Turizm Projesi” ile ilgili süreç devam ederken projeyle ilgili tartışmalar da sürüyor.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sena Yaşar'ın haberine göre; Yarımadanın yüzde 55’ini kapsayan bir alanda yapılması planlanan proje kararına ilişkin 107 farklı özel ve tüzelkişi, meslek kuruluşu tarafından yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı, davalar henüz sonuçlanmadı. 16 bin hektarlık proje alanının yaklaşık 4 bin 293 hektarının tescilli/henüz tescili yapılmamış orman alanı olduğuna dikkat çeken kuruluşlar şu bilgileri paylaştı: “Alanın yaklaşık 300 hektarı ‘boylu orman’, diğer bölümleri bitki çeşitliliği bakımından çok zengin, görece boysuz yoğun bir bitki formasyonu ile kaplı. Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personelince Çeşme Yarımadası’nda yapılan çalışmalarda yörede korunması gereken 19 adet bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 6’sı ‘endemik’, 10’u ‘nadir’ ve 3’ü ‘CITES-hassas acil korunması gereken tür’, 1’i ‘hem nadir hem de CİTES’ kapsamındadır. Burada turizm vb. amaçlı tesislerin yapılmasına izin verilmesi, bölgenin geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesini kaçınılmaz hale getirecektir.”

Alanın turizm amacıyla yapılaşmaya açılmasının yalnızca İzmir’in değil, Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren tehlikeli bir müdahale olduğuna dikkat çeken meslek kuruluşları, alanın “parsel parsel” yöntemle ihale edileceğinin altını çizerek kıyı alanlarının halka açık olacağının söylendiğini, ancak proje “üst gelir grubuna” hitap edeceği için kıyıları halkın kullanmasının mümkün olmayacağını da belirtti.

Etiketler
Çeşme Turizm Zarar