Şile'de 12 yıldır doğa katlediliyor
İstanbul Şile’de 12 yıldır doğayı katleden kalker ocağının yanına asfalt plent tesisi ve beton santralı kurulmak isteniyor. Ormanlık vasfı taşıyan bölgede endemik bitki türleri de yer alıyor.
İstanbul’un Şile ilçesi Üvezli köyünde kalker ocağı bulunan alana şimdi de asfalt plent tesisi ile beton santralı kurulmak isteniyor.
Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; Özyurt Agrea ve Maden İşletmeleri adlı şirket tarafından kurulmak istenen tesis ve santralın proje bedeli 4 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.
Şile’de ormanlık alana kurulan ve binlerce ağacı katleden kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için 2008 yılında çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.
70 hektar ruhsatlı ve 31 hektarlık alanda işlem izni olan şirket Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na asfalt plent tesisi ve beton santralı kurmak için başvuruda bulundu. Proje tanıtım dosyasınagöre yılda 1 milyon 680 bin ton kapasiteli 2 adet asfalt plent tesisi ve yine yılda 960 bin ton metreküp kapasiteli 2 adet beton santralı kurulması planlanıyor.
YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN
Yaklaşık 12 yıldır madencilik faaliyeti yapılan bölgede yeni tesislerle birlikte yeni bir ekolojik tahribata yol açacak. Orman sınırları içerisinde yer alan bölgeye en yakın yerleşim yeri sadece 895 metre uzaklıkta.
ENDEMİK BİTKİLER BULUNUYOR
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, “Türkiye’nin Tehlike altındaki nadir ve endemik bitki türleri” adlı çalışma incelenmiş ve tesisin çevresinde deve dikeni, ayrık otu ve ballı baba isimli türlerin nadir türler sınıfında, sığır kuyruğu türünün ise nadir veya tehdit altında olmayan endemik türler arasında yer aldığı tespit edilmiştir.