Metropolis Antik Kenti'nde kalker ocağı tehlikesi
Aslar Beton şirketi tarafından Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi yapılması planlanırken proje Metropolis Antik Kenti 1. Derce Arkeolojik Sit alanına 100 metre mesafede.
İzmir’in Menderes ve Torbalı ilçelerine bağlı Özbey ve Yeniköy Mahallelerini kapsayan alanda Aslar Beton şirketi tarafından Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi yapılması planlanıyor.
Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Şirket daha önce aynı alan için başvurduğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, alanın 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanında kalmasında dolayı “ruhsat sahasında” madencilik faaliyeti yapılmayacağı kararı vermişti. Ancak şirket söz konusu sit alanı ruhsat alanın tamamında yer almamasını gerekçe göstererek itiraz etti. Projenin ÇED son aşamasında olduğu öğrenildi.
Projede ocak alanında yılda 5 milyon ton üretim yapılması planlanırken, proje ömrü 35 yıl olarak öngörülüyor. Kırma Eleme Tesisinde boyutlandırılacak 5.000.000 ton/yıl malzemenin yüzde 98’i (4.900.000 ton/yıl) kalker cevheri ve yüzde 2’si (100.000 ton/yıl) pasa malzemesi oluşması bekleniyor.
Proje alanı, ormanlık alanın tamamını kaplayıp, Metropolis Antik Kenti 1. Derce Arkeolojik Sit alanına 100 metre mesafedeyken, 3. Derece Arkeolojik Sit alanına 1,23 km yakınlıkta kalıyor. Alan aynı zamanda Yeniköy ve Özbey Mahallelerine yaklaşık 1,94 km ve 1,81 km mesafede bulunurken, en yakın hane ise 1,0 km mesafede yer alıyor.
Alana yakın bölgede bulunan arkeolojik sit alanları için, daha önce İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yayınlanan görüşte, “Metropolis Antik Kenti ile 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde kalan 3374861 Erişim Numaralı sahada yapılmak istenen faaliyetlerin patlatma yöntemiyle yapılacak olması sebebiyle, Metropolis Antik Kentine ve 25.06.2020 gün ve 10827 sayılı kararımızla tescil edilen sit alanlarına zarar vermesi kaçınılmaz olacağından, maden sahasının arkeolojik sit alanında kalan kısımlarında, hiçbir maden faaliyetinde bulunulmamasına karar verildi” ifadelerine yer verilmişti.
İzmir’de son günlerde su sorunu gündemeyken proje alanı, sulama ve İzmir ilinin içme suyu ihtiyacını karşılama amaçlı inşa edilen Tahtalı Barajı’ ise sadece 22,7 km güneybatısında yer alıyor. Bölgedeki en büyük dere yatağı özelliğinde olan Büyükuyuz Deresi ÇED alanına 1,31 km uzaklıkta yer alırken, bu dere bölgeye hakim olan Küçük Menderes nehrini besliyor.
"KÖYLÜNÜN HAREKETE GEÇMESİ LAZIM"
Avukat Şehrazat Mercan konu hakkında BirGün’e yaptığı açıklamada, “Dosya başvuru aşamasında. Bölgede arkeolojik sit alanı var. Diğer taraftan proje sahasına çok yakın bir alanda iki köy var.
Burada zeytinlik alanlar var. Öyle çok uzakta falan değil. Kışın akışlı dereler var. Yeraltı sularını besleyen. Su kıtlığının had safhada yaşandığı bir coğrafyada, mevcut çalışan ocak ve tesisler var iken, Metropolis'in, zeytinlerin, yeraltı sularının ve köylerin yaşamlarının feda edilmesi anlaşılır gibi değil.
Ocakta patlama olunca arkeolojik alanlara zarar gelemeyecek açıklaması var. Bölgeyi bilmeyen kişiler tarafından hazırlanmış bir dosya. İzmir’de burayı bilen hocalar varken Hacettepe Üniversitesi’nden hocaya yaptırmalarının nedeni uygun rapor verilsin diye yapıldığı aşikâr.
Bölgeyi, zeytini bilmez bu hocalar. Antik kentine verilecek zararı konuşmaya bile gerek yok. Bu projenin onaylanmaması gerekiyor. Köylünün harekete geçmesi lazım.” diye konuştu.