Tunceli ve Erzincan'da doğa katliamı: Yarısı madenlere ruhsatlanmış
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde ettikleri verilere göre, Erzincan-Tunceli illerinin yüzde 52’si 4. grup madencilik çalışmaları için ruhsatlandırılmış durumda.
Kömür ve metalik madenciliğinin (4. grup) doğaya, insan sağlığına, tarımsal üretime ve turizme olan etkilerini ortaya koymayı amaçlayan TEMA Vakfı, 4. grup maden ruhsatlarına yönelik raporlama çalışmalarına devam ediyor.
Vakıf son olarak, metalik madenciliğinin öne çıktığı Erzincan ve Tunceli illerinde ruhsat dağılışlarını inceledi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde ettikleri verilere göre, Erzincan-Tunceli illerinin yüzde 52’si 4. grup madencilik çalışmaları için ruhsatlandırılmış durumda. Bozkır, mera ekosistemlerinin içinde yer aldığı, hayvancılık ve bal üretiminin merkezi olan illerdeki meralarınsa yüzde 66’sı madencilik tehdidi altında.
TEMA, ilk çalışmasını Kaz Dağları Yöresi için yapmış ve bölgenin yüzde 79’unun madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırıldığını açıklamıştı.
İkinci çalışmasında Muğla’yı incelemiş ve şu sonuçları yayımlamıştı: ilin yüzde 59’u, orman alanlarının yüzde 65’i, ildeki koruma altındaki doğal alanların yüzde 55’i, Muğla tabiat gölünün yüzde 100’ü, tarım alanlarının ise yüzde 48’i madenlere ruhsatlı.
Benzer tablo Artvin’de de görülüyor. Artvin’in yüzde 71’i madenlere ruhsatlıyken; ildeki ormanların yüzde 69’u, meraların yüzde 54’ü, tarım alanlarının yüzde 47’si, önemli doğa alanlarının yüzde 57’si, koruma alanlarının ise yüzde 47’si madenlere ruhsatlı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “TEMA Vakfı olarak toprağımızın, doğa ve tarım alanlarımızın, su varlıklarımızın ve kültürel değerlerimizin korunmasını talep etmekteyiz” çağrısında bulunuyor.
(Magma Dergisi)