Elektrik Mühendisleri Odası: Nükleer santrale ihtiyaç yok
Elektrik Mühendisleri Odası, nükleer enerjiye ihtiyaç olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.
Elektrik Mühendisleri Odası, hem temel atma töreni gerçekleşen Akkuyu Nükleer Santrali hem de Japonya'da 10 yıl önce yaşanan Fukuşima felaketinin yıl dönümü olması nedeniyle nükleer enerji santrallerine ilişkin açıklama yaptı.
''Dünya terk ediyor''
İktidara seslenilen açıklamada, “Dünya terk ediyor. Nükleer inadından vazgeçin. İktidar olası faciayı yok sayıyor. Halk iradesi ve bilimsel gerçekler yok sayılarak santraller devreye sokulmak isteniyor'' ifadeleri kullanıldı.
Nükleer Karşıtı Platform imzası ile yapılan açıklamada ayrıca, Fukuşima felaketinde 20 bin kişinin öldüğü ve 200 bin kişinin yüksek radyasyona maruz kaldığı belirtilerek, “Kazanın üzerinden 10 yıl geçti. Canlılar için santral hâlâ büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor” denildi.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
-En ufak bir hata, yaşanacak bir kaza, şiddetli bir deprem ve herhangi bir saldırı sonrası oluşacak felaket siyasi iktidar tarafından yok sayılmaktadır.
-Rus şirket yüksek fiyatla elektrik üretecek, kazanım Rusya'nın olacak, teknoloji, güvenlik riski, atık sorunu, kaynak bağımlılığı ve olası sızıntıların neden olacağı gelişmeler bizi Rusya'ya daha da bağımlı hale getirecektir.
-Kamu hizmeti olan elektrik temini piyasa faaliyeti haline getirildi, enerji tekellerinin kar egemenliğine teslim edildi.
-Türkiye'de 2020 yılında 305,4 milyar kilovat elektrik enerjisi üretildi. 304,8 milyar kilovat tüketim oldu. Nüükler santrallerin ürettiği enerjiyi kimin için üreteceksiniz?
-Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 2021 yılı Şubat ayına göre 96 bin 710 megavata ulaştı. Oysa puant ihtiyacı da 50 bin megavat olarak tespit edildi. Nükleer santrale ihtiyaç yoktur. Bir çok ülke kapatırken bu kadar riskli bir üretime neden ihtiyaç duyuluyor?
-Santralın devreye girmesiyle yoksulluğa terk edilen halkın elektrik faturaları daha da kabaracak, enerji yoksulluğu sorunu ülkemizde giderek ağırlaşacaktır.