Amasra'da 15 yıllık holding kıyımı

Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılan hatalı TBMM KİT Komisyonu’nda görüşüldü.

Amasra'da 15 yıllık holding kıyımı

Amasra’da taşkömürü çıkarma bahanesiyle 3 yıllığına arazi kiralayan Hattat Holding, 15 yıldır alandan çıkmadı.

Süre uzatımına giden holdingin bu yolla haksız zenginleşmesinin önünü açıldığı bildirildi.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Bartın’ın Amasra ilçesindeki hatalı uygulamalar Meclis gündemine ortaya çıktı.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’nün mali hesapları, önceki gün toplanan TBMM KİT Komisyonu’nda ele alındı.

Toplantıda, 2020 yılını 1,3 milyar TL zararla kapatan TTK’nın hatalı uygulamalarla şirketlere sağladığı ayrıcalıklar gündeme geldi.

Sayıştay denetimlerine de takılan bu uygulamalardan bazılarıyla şirketlerin haksız zenginleşmesinin de önünün açıldığı bildirildi. Buna ilişkin en çarpıcı örneği ise Hattat Enerji isimli şirkete verilen ihale oluşturdu.

Amasra B Sahası’nın rödovans usulüyle işletilmesine yönelik sözleşme, 2005 yılında imzalandı. İhaleyi kazanan firmaya yer teslimi ise 2006 yılında yapıldı.

İhalenin teknik şartnamesinde, “İşin hazırlık süresi en fazla 96 ay olabilir” ifadesi yer aldı. İhaleyi, eski adı Hema Endüstri unvanıyla kazanan Hattat Enerji ise “Bu işi 36 ayda yaparız” diyerek rakipleri arasından sıyrıldı.

Amasra’ya termik santral kurmak isteyen Hattat Holding, taşkömürü çıkarma bahanesiyle 2006 yılında üç yıllığına TTK’den Amasra B Sahası’nı teslim aldı. Şirketen “36 ayda yaparız” dediği işin süresi, önce 80 aya, ardından ise mahkeme kararıyla 13 yıla kadar çıkarıldı.

CHP Milletvekili Atilla Sertel, Sayıştay raporlarına da yansıyan uygulamayı komisyonda gündeme getirdi. Şirketin, “Üç yılda bitiririz” iddiası ile ihaleyi almasının haksız rekabete yol açtığını dile getiren Sertel, “Hatta Sayıştay bu durumu, ‘Firma haksız zenginleşmenin yolunu açtı’ şeklinde yorumluyor” diye konuştu.

TTK’nin yıllık üretiminin 700-800 bin ton olduğunu anımsatan Sertel, şu ifadeleri kullandı: “TTK’nin bu koşullarda on yıl üreteceği kömür kadar bir rezerv, yani yaklaşık 3 milyar TL bu şirkete sanki peşkeş çekilmiş. Bu ihaleyi alan firmanın sahipleri kimlerdir? Bu kişilerin haksız zenginleşmesinin önünü açan ve o kurumda o dönemde görev yapan isimler kimlerdir? ”

Etiketler
Bartın Amasra TBMM