Boksit madeni için 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti: 3. kez yürütmeyi durdurma davası açıldı
Milas’ın Tuzabat Köyü’nde, boksit madeni çıkarmak amacıyla hazırlanan proje için verilen 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali için, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği de Muğla 2. İdari Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
BirGün'den Nevzat Çağlar Tüfekçi'nin haberine göre, Milas’ın Tuzabat köyünde Demireller Madencilik AŞ tarafından boksit madeni işletmek amacıyla alınan ruhsat için Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün “ÇED Gerekli değildir” kararının iptali yönünde, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği de Muğla 2. İdari Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
“ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için daha önce Milas Belediyesi ve Tuzabat köylüleri adına iki ayrı dava açılmıştı.
''ÇED MEVZUATINA AYKIRI''
Muğla Valiliğinin ruhsatı alınan maden sahası için “ÇED Gerekli Değildir” kararının, kamu yararına ve ÇED mevzuatına aykırı olduğu belirtilen dava dilekçesinde, bölgedeki orman varlığının çam balı üretimi için çok önemli olduğu kaydedildi.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Muğla ili bal üretiminde ve ihracatında ilk sıralarda yer almaktadır. Çam balı üretiminde Muğla, ülke bal üretiminin yüzde 80’ini karşılamaktadır ve bu balın üretiminde ana unsur olan basra böceği, Muğla ormanlarında yaşamaktadır.
Ormanlarımız tahrip edildikçe, basra böceklerinin yaşam alanı daralmakta ve Muğla arıcılığı derin yaralar almaktadır. On binlerce Muğlalı arıcılık ile geçimini sağlamaktadır. Orman alanlarının daralmasıyla arıcılar işsiz kalacak, il ekonomisi bundan büyük zarar görecektir.
Arılar aynı zamanda çiçeklerin döllenmesini sağladığından, tarımsal üretime de katkısı olmaktadır. Arıcılığın uğrayacağı zarar, tarımsal üretimi de olumsuz etkileyecektir.”