Flamingo cenneti artık mezarlık! Tuz Gölü'nde felaket
İç Anadolu'nun en büyük gölü olan Tuz Gölü'nde yaklaşık bin yavru flamingonun ölmesi hakkında incelemeler sürüyor.
Küresel ısınmayla birlikte yanlış çevre politikaları ülkeyi felakete sürüklüyor.
İç Anadolu'nun en büyük gölü olan Tuz Gölü'nde yaklaşık bin yavru flamingonun ölmesi büyük tepki çekti.
Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; yeraltı sularının kontrolsüz kaçak kullanımı ve su kanallarının bentler ile kesilmesi sonucu flamingo cenneti olarak bilinen Tuz Gölü, adeta flamingo mezarlığına dönüştü.
Flamingoların göç yolu üzerinde olan ve kuluçkaladıkları Tuz Gölü'nde bu yıl yaklaşık 5 bin yavru öldü. Bölgede yaşayan Doğa Fotoğrafçısı Fahri Tunç, gölün ‘vahşi sulama nedeniyle’ kuruduğunu ve yavruların susuzluktan öldüğünü kaydetti.
Önceki gün sosyal medyada yayımladığı fotoğraflar ve videolarla görüntülerinde flamingo ölümlerini ortaya çıkaran Tunç, “Herkesin bildiği sondu” dedi. Tunç, uzun yıllardır Tuz Gölü’nde yaptığı gözlemler esnasında normal flamingo ölümleri ile karşılaştığını, ancak hiç bu derece büyük bir kıyımın olmadığını söyledi. Tunç, “flamingo kreşi” adı verilen bölgeye su taşıyan kanalların arazilerini sulamak isteyen köylüler tarafından kapatılmasının neden olduğu ileri sürüldü: “Tuz Gölü’nde dönem dönem böyle oluyor, flamingo ölümleri de oluyordu. Ama bu dönemde kuraklık çok fazla. Gölü besleyen su kanallarının da önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylüler tarafından bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması sonucu, flamingolar öldü. Kanallardan bir damla su gelmiyor. Konya ovası tahıl ambarı olarak biliriz ama maalesef ayçiçeği, mısır, pancar yetişmesi bu sonu hazırladı. Tuz gölü can çekişiyor. El uzatamazsak ölümü gerçekleşecek. Tuz gölü artık göl değil çöl olacak.”
ÇMO'DAN TEPKİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), flamingo ölümleri ilgili bir açıklamaya yayımlayarak, “Siyasi iradenin emek-bilim-doğa yönünden sapmış; sermayenin güdümüne girmiş karar ve uygulamaları en son Tuz Gölü’ndeki vahşeti, yıkımı ortaya çıkardı” denildi.
Bölgenin 1.Derece Sit Alanı ve UNESCO’nun Dünya Miras Alanları Geçici Listesi’nde yer aldığı hatırlatılarak şu ifadeler yer aldı: “Tuz Gölü bir çorak bir flamingo mezarlığına dönüşmüştür. Üç denizimiz uluslararası anlaşmalarla korunmaya çalışırken, bize ait tek deniz Marmara’yı korumayan, katleden siyasi iradenin yurdun dört yanına yayılmış yıkımlar çetelesine Tuz Gölü’nü de ekledi. Bütün bu sonuçların sebebi olan sorun, kurullarını sermaye temsilcilerine teslim eden; bilimden, doğadan, toplumdan yana bakmak yerine sermaye tarafından bakan zihniyetin kendisidir.”
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Valiliği, ölümlerle ilgili inceleme başlattı. Bakanlığa bağlı uzman ekip ölü flamingolardan numune aldı. Ekip, ayrıca flamingoların yaşadığı bölge olan Tuz Gölü sınırındaki Gölyazı Mahallesi yakınından geçen iki su kanalı ile Aksaray'ın Ulukışla Mahallesi'nden geçen bir kanala bent çekildiğini saptandı.
Su kanallarına bent çekip oradaki suyu pompalar vasıtasıyla tarlalarını sulayan çiftçiler hakkında yasal işlem başlatacağı öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada “Bin kadar yavru flamingo öldü, ilk tespitlere göre zehirlenme yok” dedi. Pakdemirli, flamingoların susuzluk sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Konya Valiliği de, flamingoların ölümüyle ilgili çalışma başlatıldığını belirterek, "Oluşturulan uzman komisyon alanda incelemeler yapmaktadır” denildi.
***
Her yıl 22 bin flamingo konaklıyor
Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, su çıkışı olmadığı için kapalı göl olma özelliğini taşıyor. Kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.
Her yıl 20 bin ile 22 bin arasında flamingonun konakladığı Tuz Gölü, yöre halkı tarafından flamingo cenneti olarak da adlandırılıyor. Gölde konaklayan flamingolar kuluçka dönemini de burada geçiriyor. Sonbahar aylarından itibarinde de yavru flamingolarla birlikte sıcak ülkelere göç ediyor.