Antalya'da Karataş Gölü kuruyor: Yok olma noktasına geldi

Koruma altında olan Karataş Gölü kurudu, Antalya’da suyun dip seviyesine indiği baraj nedeniyle ovalara su verilmedi.

Antalya'da Karataş Gölü kuruyor: Yok olma noktasına geldi

Ülkenin yaşadığı en büyük sorunlardan birisi de kuraklık. İklim krizi, yanlış su ve tarım politikaları üç yanı denizlerle çevrili ülkede suları yok etme noktasına getirdi. Kuruyan göllere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Birgün'de yer alan habere göre; Burdur'un Karamanlı ilçesinde bulunan ve Göller Yöresi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Karataş Gölü, kurudu. Uluslararası sulak alanlar listesinde yer alan göl, 1985'te yaban hayatı koruma alanı ilan edildi. 122 kuş türüne ev sahipliği yapan gölde birkaç balıkçı teknesi ile göl tabanındaki çamurda besin bulmaya çalışan göçmen kuşlar fotoğraflara yansıdı.

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, AA muhabirine, dünya ve Türkiye genelinde kuraklığın her geçen gün etkisini artırdığını söyledi.

Gölde yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Enver Yüksel, suların çekilmesi nedeniyle bir yıldır göle kayığını getirmediğini belirtti: “Buraya binlerce kuş geliyordu, kazların yumurtlama alanıydı. Kuşlar için bir cennetti burası. Durum ortada, göl kurudu. Ortasında küçük küçük su öbekleri kaldı, onlar da birkaç haftaya yok olur. Buranın balığı da çok ünlüydü.”

ANTALYA’DA OVALARA SU VERİLEMEDİ

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe Yaylası'ndaki Çayboğazı Barajı'ndaki su dip seviyelere indi. Kuraklık ve yetersiz yağış nedeniyle barajın kapakları kapatıldığı için iki ovaya da su verilemiyor. Geçen yıllarda Gömbe ve Elmalı ovalarındaki meyve bahçelerine, seralara en az 5 kez su verilen barajdan bu yıl sadece 2 kez su verilebildi. Barajın kapakları ise ağustos ayının sonunda su kalmayınca kapatıldı. Büyük bölümü tarlayı andıran baraj ile ilgili Gömbe Mahallesi Muhtarı Süleyman Kocakehya “İlk kez bu kadar kurak bir dönem yaşadık. Daha önceleri suyu ile meşhur olan Gömbe'de artık tehlike çanları çalıyor. Barajımız toprak oldu” dedi.

BODRUM’DA BARAJIN DİBİ GÖRÜLDÜ

En fazla yağış alan illerden Muğla'da beklenen miktar yağmayınca su rezervleri, minimum seviyelere geriledi. Bodrum'un en önemli iki içme suyu kaynağından biri olan Mumcular Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10'un altına indi. Baraj çevresinde inceleme yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Kış aylarında yağışlarla birlikte rezervlerde bir artış olacak. Ancak kuraklığın gelecek yıllarda da devam edebileceği düşünülerek gerekli önlemler alınmalı. Bölgeye düşen yağış miktarı aylık olarak izlenmeli” diye konuştu.

Öte yandan kuraklığa rağmen taşkın olabileceği konusunda uyarıda bulunan Özçelik, şunları söyledi: “Hidrolojik döngü gereği yağış eksikliği kendisini kısa süreli şiddetli yağışlar ile dengeleme arayışı içerisinde olacaktır. Alt yapısı zaten sorunlu olan Bodrum'da kısa süreli şiddetli yağışların, taşkınlara dönüşme potansiyeli oldukça yüksek.”

Etiketler
Antalya