350 bin ağaç kesilen Kazdağları'nda rehabilitasyon talebi: 'Ölü toprağın üzerinde fidan tutturamazsınız'
Binlerce ağacın kesildiği Kazdağları’nda rehabilitasyon çalışmasının yapılmaması tepki çekti. Yaşam savunucuları imza kampanyası başlattı.
Kazdağları’nda binlerce ağacın kesilmesine neden olan maden projesinin işletme ruhsatının 2 yıl önce sona ermesine rağmen alan hâlâ rehabilite edilmedi.
Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; şirketten aldığı parayla alanda adeta ağaç katliamı yapan Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) alanı rehabilite etmemesine tepki gösteren yaşam savucuları imza kampanyası başlattı.
Metalik madencilik şirketi Alamos Gold'un Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesinin 10 yıllık işletme ruhsatı 2 yıl önce, 13 Ekim 2019 tarihinde sona erdi. Çadırlı direniş ve kamuoyu baskısıyla işletme ruhsatı yenilenmedi. Ruhsatı bitiş tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 yıl içerisinde yenilenmeyen Alamos Gold, yasa gereği 1 yıl önce Kazdağları'ndan tahliye edildi. Proje alanı tekrar OGM’ye geçti.
5 MİLYON DOLAR VERİLDİ
Bölgedeki ağaç kesimine ilişkin açıklama yapan Alamos Gold’un CEO’su John A McCluskey, “Ağaçları biz değil hükümet kesti. Bunun için parayı önceden ödedik. Ormancılık izinleri kapsamında 5 milyon dolar ödedik” demişti.
Kesim için şirketten milyonlarca dolar alan OGM, 2 yıl geçmesine rağmen bölgede çalışma yapmadı. Şirketin bölgede faaliyette olduğu vakitte herkesin yakından bildiği Kazdağları’nın tahrip edilmiş fotoğrafı güncelliğini koruyor.
Kazdağları’nda 425 gün boyunca talana karşı nöbet tutan yaşam savunucuları BirGün’e konuştu.
350 BİN AĞAÇ KESİLDİ
Bölgede 350 bin civarında kesildiğini hatırlatan Kazdağları Direnişçisi Serkan Kabak, “Memleketin dört bir yanında doğaya ve insanlığa karşı suçlar işleyen, Kazdağları'nın yüzde 80'ini maden şirketlerine ruhsatlandıran bu hükümet, Kirazlı'yı rehabilite edebilecek liyakata, politikaya ve akla sahip değildir. Bu iktidar gidicidir, yerine gelecek demokrasi ittifakı iktidarının önceliklerinden biri de ekolojik kırım projelerinden vazgeçmek, Kirazlı'yı ve diğer talan alanlarını ekolojik, bilimsel, katılımcı ve şeffaf bir yöntemle rehabilite etmek, bu suçları işleyenlerin adil mahkemelerde yargılanmasının önünü açmak olmalıdır” dedi.
Kazdağları İstanbul Dayanışması'ndan Melis Tantan ise yaban hayatının tekrar yeşermesi için acilen harekete geçilmesi çağrısı yaptı. “Kuşlara, ağaçlara sözümüz var” diyen Tantan şu ifadeleri kulalndı: “Rehabilitasyon süreci kamuoyunun bilgisi dahilinde şeffaf bir şekilde, bilimsel saiklerle, işin gerçek uzmanlarıyla ve halkın katılımına, denetimine açık bir şekilde yapılmalı. Bakanlığın ismine 'iklim değişikliği' eklemek yetmiyor, önce iklim krizine neden olan maden projelerini iptal etmek ve bu rehabilitasyonları gerçekleştirmeleri lazım.”
BİTKİSEL TOPRAK YOK
Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş ise Alamos Gold’un bölgeden sıyırdığı toprağın depolamadığını belirtti. OGM’nin hatalı işleme göz yumduğuna ve rehabilite çalışması yapmadığına dikkat çeken Durmuş şu ifadeleri kullandı:
“Alamos Gold, Kirazlı'da canlı toprağı depolamadı ve dolgu malzemesi olarak yollarda kullandı. OGM bu hatalı işleme en başında müdahale etmesi gerekiyordu. Şuan o boşaltılan alanın doldurulması büyük bir külfet. Şirketin işlemi bitirdikten sonra hemen rehabilitasyon işleminin başlatılıp 1 yıl içerisinde tamamlanması gerekir. Öncelikle enkazın doldurup yüzeye canlı toprak serilmesi gerekiyor.
Orada 360 hektarlık bir alan söz konusu. Milyonlarca metreküp serilmesi gerekiyor ve bunu bulmak zor. O toprağı bulmak için yine başka bir yerde tahribat yaratmanız gerekiyor. 'Bugün hadi fidan dikiyoruz' demek doğru olmaz. Bu fidanı dikmek değil, gömmek olur. Gömülen fidan da ağaca dönüşmez, kurur gider. Ölü toprağın üzerinde fidan tutturamazsınız.”