Müsilaj tehlikesi geçmiş değil... Uzmandan Marmara Denizi uyarısı
Prof. Dr. Lokman Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşulları devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin de olduğunu söyledi.
Marmara Denizi'ni aylarca etkisi altına alan müsilaj yüzeyde görünmese de dipteki varlığını ve tehlikesini koruyor.
DHA'ya konuşan Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer, Marmara Denizi'nde durağan deniz koşullarının devam ettiği sürece müsilaj tehlikesinin de olduğunu söylüyor. Deniz suyunun henüz olması gereken sıcaklığa düşmemesi ise tekrar deniz salyası tehdidini gündeme getiriyor.
Prof. Dr. Tecer de son dönemde Marmara Denizi'nin soğumadığını iddia eden ya da ortaya koyan çalışma sonuçları olduğunu söyledi.
'SICAKLIK DÜŞMEZSE GÖRÜLEBİLİR'
Müsilajın oluşmasında deniz suyu sıcaklığının önemli bir faktör olduğunu belirten Tecer, "Diğer bir faktör durağan olması. Ve diğer üçüncü faktör ise kirlilik deşarjlarının yapılıyor olması. Sıcaklığın düşmemesi bir etmen. Fakat deşarjların da bu bölgede Marmara Havzası genelinde günlük 8 milyon metreküp civarında olduğu düşünüldüğü zaman; bu da bir etken.
Dolayısıyla eğer denizlerdeki akışkanlık, durağanlık devam ettiği sürece ve sıcaklıkların da düşmediği öngörülürse, deşarjların da hala var olduğu değerlendirildiğinde önümüzdeki günlerde müsilajın olası etkilerinin görülmesi muhtemel. Ama sürece de bakmak ve bir panik havasında olmamak gerekiyor. Balıkçılar ve bu denizdeki müsilajdan etkilenen diğer sektörler için bu havası oluşturmamaya özen göstermeliyiz" dedi.