Büyük Menderes için toplanan 30 bin imza TBMM'ye verildi

Büyük Menderes İnisiyatifi, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğe karşı topladığı imzaları TBMM’ye ulaştırdı.

Büyük Menderes için toplanan 30 bin imza TBMM'ye verildi

Büyük Menderes İnisiyatifi, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğe karşı topladığı imzaları TBMM’ye ulaştırdı. 30 bin imzalı dilekçeyi TBMM Başkan Vekili Haydar Akar’a teslim eden İnisiyatif yetkilileri, siyasi partilerin temsilcilerine kirlilikle ilgili rapor sundu.

Batı Anadolu’nun en uzun nehri olan Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğe karşı çevre örgütleri çalışmalarını sürdürüyor. Büyük Menderes’teki kirliliğe karşı geçen temmuz ayında imza kampanyası başlatan Büyük Menderes İnisiyatifi, Afyonkarahisar, Aydın, Denizli ve Uşak illerinde 30 bini aşkın imza topladı. “Büyük Menderes Nehri Kirlenmesin ve Kurumasın” talebiyle toplanan imzalar, çevreciler tarafından dün TBMM Başkanlığı’na ulaştırıldı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar’a imzaları teslim eden Büyük Menderes İnisiyatifi yetkilileri, ayrıca siyasi parti temsilcilerine bir rapor sundu.

“YAŞANAN KURAKLIĞIN ETKİSİ DİĞER KENTLERDE DE GÖRÜLÜYOR”

TBMM’de tüm siyasi parti temsilcilerinin davetli olduğu bir toplantıda Büyük Menderes İnisiyatifi adına Dr. Metin Aydın, “Yok Olmanın Eşiğinde Büyük Menderes Nehri” adlı rapor eşliğinde sunum yaptı. Menderes havzasında yaşanılan kuraklığın etkilerinin sadece Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın illerinde değil havzaya bitişik diğer kentler ve havzalarda da görüldüğünün belirtildiği sunumda, Büyük Menderes Nehri’nin kirlenmemesi ve kurumaması için yapılabilecekler sıralandı.

Dr. Aydın, sunumda kirliliğe sebep olan etkenleri açıklayarak TBMM’de bir komisyon oluşturulmasını ve "Büyük Menderes Nehri’nin Kurtarılması Acil Eylem Planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. TBMM’de yapılan sunumda ‘Su Yasası’nın acilen çıkartılması da istendi.

"BÜYÜK MENDERES ÖLMESİN DİYE BURADAYIZ"

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenleri olarak; Afyon, Uşak, Aydın ve Denizli grubu olarak geçen yıl başlatmış olduğumuz ‘Büyük Menderes Yok Olmasın’ ve kirliliği için imza kampanyamızı tamamladık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu olan siyasi partileri ziyaret ederek imzalarımızı ve raporumuzu Meclis Başkan Vekili aracılığıyla Meclis Başkanlığı’na ilettik. Siyasi partilerin gruplarını ziyaret ettik. Büyük Menderes havzasında yaşanan sorunları, taleplerimizi ve çözüm odaklı çalışmalarımızı, hepsine ayrı ayrı, tek tek sunduk. Ayrıca bu dört ilde bulunan, siyasi parti gözetmeksizin bütün vekillerimize ulaşmaya çalıştık. Hepsine raporlarımızı sunduk. ‘Büyük Menderes ölmesin’ diye buradayız. Bizi kabul eden bütün siyasi gruplara teşekkür ederiz."

Etiketler
TBMM