Birleşmiş Milletler'de fon krizi: Maaşlar ödenemeyebilir
Birleşmiş MilletlerGenel Sekreteri neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir fon kriziyle karşı karşıya kalan Birleşmiş Milletler'in bu ayın sonuna doğru parasız kalmasının söz konusu olabileceği yönünde uyardı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir fon kriziyle karşı karşıya kalan Birleşmiş Milletler'in bu ayın sonuna doğru parasız kalmasının söz konusu olabileceği yönünde uyardı.
António Guterressalı günü yaptığı açıklamada, üye devletlerin neredeyse üçte birinin yıllık ödemelerini yapmaması nedeniyle 1,3 milyar sterlinlik (yaklaşık 9 milyar TL) büyük bir bütçe açığı olduğunu söyledi.
Para sıkıntısı çok önemli pozisyonların boş kalması, en gerekliler dışındaki seyahatlerin kısıtlanması ve azalan rezervleri destekleme çabaları esnasında ertelenen toplantılar anlamına geliyor. Personel kasımda maaşlarının temerrüde düşebileceği konusunda uyarıldı.
Guterres, örtülü ödenekle gerçekleştirilen barış operasyonlarının nihayetinde kısıtlanabileceğini de belirtti.
Guterres şoke eden uyarısında, “Kuruluş ay sonuna kadar likit rezervlerini tüketme, personel ve şirketlere yapacağı ödemelerde temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya” dedi ve ekledi:
"İşimiz ve reformlarımız tehlike altında."
Guterres, 193 üye arasından borcunu ödememiş 64 üyeyi ödemelerini "acilen ve eksiksiz" bir şekilde yapmaya çağırdı. İstek salı sabahı Genel Kurul'daki bir komite toplantısında gerçekleşti.
Fakat gün içinde krizi daha da bariz kılan şey Guterres'in sözcülüğünü yapan Stephane Dujarric'in muhabirlere "temerrüt... operasyonları küresel çapta aksatabilir" demesi oldu.
Dujarric, "Genel sekreter hükümetlerden bu krizin altındaki sebepleri çözmeye çalışmasını ve Birleşmiş Milletler'i tekrar finansal dayanaklarına yerleştirecek önlemleri kabul etmesini de istedi" diye konuştu.
Dujarric borçlu olan ülkelerin ismini vermedi ve neden bu kadar çok üyenin ödeme yapmamış olduğuna dair de açıklama yapmadı.
Fakat, eylül ayının sonunda toplam üyelik faturalarının sadece yüzde 70'inin ödenmiş olduğunu belirtti.
Dujarric sözlerine “Bugüne kadar operasyonlardaki büyük aksamaları önleyebildik” ama “bu önlemler artık yeterli değil. Sekreterya, daha fazla üye devletin bütçe aidatlarını tam olarak ödememesi durumunda, kasımın sonuna gelindiğinde maaş, mal ve hizmet ödemelerinde temerrüde düşmekle karşılaşabilir” diyerek devam etti.
BM bütçe uygulamasının artık planlama tarafından yönlendirilmediğini söyleyen Dujarric, bütçenin “eldeki nakit miktarına göre" hazırlandığını söyleyerek bunun "programların gerçekleştirilmesini engellediğini ve girdilere değil sonuçlara odaklanan çabalarla çeliştiğini” de belirtti.