ABD ve Rusya neden geri adım attı? Eski Washington Büyükelçisi Loğoğlu yanıtladı

ABD ve Rusya, Türkiye hakkında kınama içeren açıklamaya katılmadı.

ABD ve Rusya neden geri adım attı? Eski Washington Büyükelçisi Loğoğlu yanıtladı

Avrupa ülkelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Türkiye’nin Suriye’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nın kınanması için yaptıkları girişim, ABD ve Rusya engeline takıldı. ABD ve Rusya dikkat çekici bir şekilde Türkiye konusunda aynı noktada buluştu.

Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, ABD ve Rusya’nın farklı çıkarlarının iki ülkeyi Türkiye konusunda aynı noktada buluşturduğunu belirterek “İkisi de kendi çıkarlarını düşünerek Türkiye’nin operasyonuna yönelik bir açıklamanın çıkmasını istemediler” dedi.


Türkiye’nin, terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG’ye yönelik Fırat’ın doğusunda Barış Pınarı Harekâtı’nı başlatmasının ardından Fransa ve İngiltere, BMGK’yi toplantıya çağırmıştı. Önceki gece yapılan toplantıda Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika ve Polonya, BMGK’nin Türkiye’nin operasyonunu kınayan bir açıklama yapması talebinde bulunurken, ABD ve Rusya, Türkiye hakkında kınama içeren açıklamaya katılmadı. Böylece ABD ve Rusya, Suriye konusunda BMGK’de ilk kez ortak bir tavır sergilemiş oldu.

'ÇIKARLARINI DÜŞÜNDÜLER'

BMGK oturumunda ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda ilk kez ortak hareket ederek Türkiye’nin kınanmasına karşı çıkmalarını Cumhuriyet’e değerlendiren Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, iki ülkenin farklı çıkarlarının, Türkiye konusunda aynı noktada buluştuğunu belirtti.

Loğoğlu, “ABD ve Rusya, Suriye’de farklı çıkarları olduğu için bugüne kadar ortak bir noktada buluşamadılar. Ama ikisinin de çıkarları BMGK’den Türkiye’nin operasyonuna yönelik bir kararın çıkmasını önledi. İkisi de çıkarlarını düşünerek Türkiye’nin operasyonuna yönelik bir açıklamanın çıkmasını istemediler. ABD, ‘Operasyona dahil olmayacağım, desteklemeyeceğim ama karşı da çıkmayacağım’ çizgisini sürdürmek için BMGK’den kınama kararının çıkmasını istemedi. Rusya da Türkiye ile Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde İdlib’de süren işbirliğini dikkate alarak bir karar çıkmasına izin vermedi” diye konuştu.

‘DESTEK ANLAMINA GELMİYOR’


Loğoğlu, ABD ve Rusya’nın tavrının, Türkiye’nin operasyonuna destek anlamına gelmediğini belirterek kınama kararına katılmasalar da ABD ve Rusya temsilcilerinin BMGK toplantısının ardından Türkiye’ye ciddi uyarılarda bulunduklarına dikkat çekti. Loğoğlu, “Hem ABD’nin hem Rusya’nın BMGK toplantısı dışında da belirttikleri kaygıları bulunuyor” dedi.

Etiketler
Türkiye - Barış Pınarı Harekatı Rusya Türkiye Washington