Irak'taki gösterilerin ekonomiye faturası 6 milyar dolar

Irak'ta 1 Ekim'de başlayan gösteriler sürüyor, Basra'da göstericiler ülkenin en büyük limanına giden ana yolları kapattı. Irak Savunma Bakanı gösterilerdeki ölümlerden üçüncü tarafları sorumlu tuttu.

Irak'taki gösterilerin ekonomiye faturası 6 milyar dolar

Irak'ın güneyindeki Basra vilayetinde göstericiler, ülkenin en büyük limanı Um Kasr'a giden ana yolları trafiğe kapattı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, gece saatlerinde Basra'daki Um Kasr Limanı'na giden tüm ana yolları trafiğe kapatan onlarca gösterici, yük taşıyan tırların geçişine de izin vermedi.

Irak'ın denize kıyısı olan tek vilayeti konumundaki Basra'da bulunan Um Kasr Limanı, başta petrol olmak üzere Iraklıların her türlü ihtiyacının temini için kullanılan önemli bir gümrük kapısı olma özelliği taşıyor.

Ülkede 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle söz konusu liman bir süre önce de yine kapalı kalmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef, 6 Kasım'da yaptığı açıklamada, ülkede devam eden hükümet karşıtı gösterilerin ekonomiye zararının 6 milyar doları aştığını ifade ediyor.

Irak'ta Şiilerin dini merci Sistani'den protestolar konusunda hükümete eleştiri

Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda göstericilerin taleplerinin yerine getirilmediğini belirterek, "Özellikle yolsuzluğa bulaşan büyük devlet yetkililerinin cezalandırılması ve iktidar çevresine tanınan ayrıcalıkların lağvedilmesi konusunda somut adımlar atılmadı. İktidarı elinde bulunduranlar gerçek anlamda reform yapmadıkları için bu durumdan kaçacak ve kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar" dedi.

Ülkede adaleti sağlayacak bir yeni seçim yasasına ve Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi gerektiğine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Sistani, mesajına şöyle devam etti:

"Göstericilerin bugüne kadar hiçbir talebi yerine getirilmedi. Özellikle yolsuzluğa bulaşan büyük devlet yetkililerinin cezalandırılması ve iktidar çevresine tanınan ayrıcalıkların lağvedilmesi konusunda somut adımlar atılmadı. İktidarı elinde bulunduranlar gerçek anlamda reform yapmadıkları için bu durumdan kaçacak ve kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Kitlesek halk gösterileri sonrası durum onlar için artık eskisi gibi olmayacak. Buna dikkat etsinler."

Savunma Bakanı: Ölümlerden üçüncü taraflar sorumlu

Irak Savunma Bakanı Necah eş-Şemeri, hükümet karşıtı gösterilerde meydana gelen ölümlerin, yetkililerin bilgisi dışında ülkeye sokulan gaz bombalarını kullanan "üçüncü tarafların eliyle" gerçekleştirildiğini belirtti.

Şemeri, "üçüncü taraf" ile kimleri kastettiğine ilişkin ise bilgi vermedi.

Şemeri'nin kullandığı "üçüncü taraf" ifadesinin ülkede tartışma yaratması üzerine, Irak Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Bakan Şemeri, 'üçüncü taraf' ifadesiyle gaz bombaları ve silah kullanarak barışçıl göstericiler ile güvenlik güçlerini hedef alan çeteleri kastetmiştir." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Af Örgütü, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler sırasında eylemcilerin ölümüne yol açan gaz bombalarının bir kısmının İran yapımı olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de 12 Kasım'daki açıklamasında güvenlik güçlerinin gösterilerde gerçek mermi kullandığını ifade etmişti.

Ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de patlak veren, Erbain törenleri nedeniyle bir süre ara verilen gösteriler 25 Ekim'de yeniden başlamıştı. Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği, 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, 1 Ekim'den bu yana 319 göstericinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 15 bin protestocunun ise yaralandığını bildirmişti.

Etiketler
Irak