ABD’den Bağdat’taki vatandaşlarına 'elçilik binasına yaklaşmayın' uyarısı

Irak’ta Şii milis gücü Haşdi Şabi yanlısı protestocular, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binasını basarak içeri girdi.

ABD’den Bağdat’taki vatandaşlarına 'elçilik binasına yaklaşmayın' uyarısı

Irak’ta Şii milis gücü Haşdi Şabi yanlısı protestocular, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binasını basarak içeri girdi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, protestocuların büyükelçilikten ayrılması çağrısında bulundu. ABD Başkanı Trump saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. Ayrıca ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, vatandaşlarına büyükelçilik binasına yaklaşmama uyarısında bulundu.

ABD yönetiminin Haşdi Şabieya bağlı Hizbullah Tugayları’na düzenlediği saldırıyı protesto etmek için başkent Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular, binanın duvarını ateşe verdi.

Başkent Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğunu korunaklı Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan Haşdi Şabi taraftarları, ABD yönetiminin önceki gün Hizbullah Tugayları’na düzenlediği saldırıyı protesto etti.

ABD’den Bağdat’taki vatandaşlarına 'elçilik binasına yaklaşmayın' uyarısı - Resim : 1
Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayraklarıyla elçilik binasına girmeye çalışan yüzlerce kişi, ABD karşıtı sloganlar atıyor.

Şii milis liderleri de orada

Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali’nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü.

Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı.

Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına “halk tarafından kapatıldı” yazdı.

Yerel medyaya göre elçilikteki ABD’li diplomatlar daha önce binayı terk etti.

ABD’den Bağdat’taki vatandaşlarına 'elçilik binasına yaklaşmayın' uyarısı - Resim : 2

IRAK BAŞBAKANI: BÜYÜKELÇİLİKTEN AYRILIN

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, protestoculara ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binası önünden acilen ayrılmaları çağrısında bulundu.

Abdulmehdi, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’nin askeri mevzilerimize (Hizbullah Tugayları) saldırısı, hükümet tarafından kınandı. Halkımızın güvenliği için birtakım tedbirler de alındı.” ifadelerini kullandı.

Irak’taki yabancı misyon temsilciliklerinin korunmasının hükümetin görevi olduğunu kaydeden Abdulmehdi, protestoculardan ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği binası önünden acilen ayrılmalarını istedi.

Abdulmehdi ayrıca ülkedeki yabancı misyon temsilciliklerine yönelik saldırıların güvenlik güçlerince engelleneceğini ve buna kalkışanların yasalara göre cezalandırılacağını belirtti.

Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump’tan bir açıklama geldi. Trump, saldırıyı İran’ın organize ettiğini savundu

TRUMP: SALDIRIYI İRAN ORGANİZE EDİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Hizbullah ve Haşdi Abi destekçilerinin Amerikan Büyükelçiliği’ni basmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan ABD Başkanı, “İran bir Amerikan paralı askerini öldürdü, birçoğunu yaraladı. Güçlü bir şekilde yanıt verdik ve her zaman vereceğiz. Şimdi ise İran, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik bir saldırıyı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar. Ek olarak, Irak’tan Büyükelçiliği korumak için güçlerini kullanmalarını bekliyoruz ve bunu bildirdik!” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN BÜYÜKELÇİĞE YAKLAŞMAYIN UYARISI

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, vatandaşlarına büyükelçilik binasına yaklaşmama uyarısında bulundu.

Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, “Elçilik etrafında devam eden gösteriler nedeniyle ABD vatandaşlarının Bağdat’taki Büyükelçilik binasına yaklaşmamaları gerekiyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Irak’taki ABD vatandaşlarının da güvenliklerine dikkat etmeleri uyarısı yapıldı.

Etiketler
Irak