İktidarın yeni umut kapısı Mısır
Ülkeyi maceradan maceraya sürükleyen AKP hükümeti iflas eden politikaların ardından geri viteslere devam ediyor. Suriye ve Libya’nın ardından sıra Mısır’da. AKP’li yetkililer Kahire ile diyaloğa geçilmesini resmen dillendirmeye başladı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Yasin Aktay'ın ardından eski Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da yıllardır ilişkilerin askıya alındığı Mısır’la yeniden diyaloğa geçilmesini istedi.
Aktay’ın önceki gün Kahire ile masaya oturulması gerektiğini söylemesinin üzerinden yirmi dört saat geçmeden benzer bir çağrı da AKP’nin etkili isimlerinden olan Mustafa Elitaş’tan geldi.
Mısır ile Türkiye arasında arka kapı diplomasisinin devam ettiğini belirten Elitaş, “Umuyorum ki bu arka kapı diplomasisinden sonra biraz daha devletlerarası ilişkilerinin oluşması kanaati bende de mevcut” dedi.
KIRILGANLIK BİR TARAFA BIRAKILSIN
TV5’te yayınlanan Ankara Bürosu programına konuk olan Elitaş, “Bizim Mısır’la geçmişte çok tarihi bağlarımız ve ortak yönlerimiz var. Mısır halkının Osmanlı’dan ve Türklerden çok hoşnut olduğunu biliyoruz. Bu sürecin arka kapı diplomasisiyle devam ettiğini biliyorum. Umuyorum ki bu arka kapı diplomasisinden sonra biraz daha devletlerarası ilişkilerinin oluşması kanaati bende de mevcut. İslam ülkeleri artık bütün kırgınlıklarını bir tarafa bırakarak, bugün yaşananların ne büyük bir oyunun sebebini olduğunu bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KAHİRE’YLE DE MUTABAKAT SAĞLANSIN
BirGün'de yer alan habere göre, AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay da Yeni Şafak'taki Salı günü yayınlanan köşesinde Libya zemininde Mısır ile işbirliği için birçok sebep olduğunu vurguladı. Aktay, Trablus hükümetiyle yapılan mutabakatın benzerinin Mısır ile de yapılabileceğini, bunun gündeme alınması gerektiğini söyledi.
İHVAN KARDEŞLİĞİNİN YANSIMALARI
Mısır’da yaklaşık 40 yıldır işbaşında olan Hüsnü Mübarek’in deviren Arap Baharı olaylarının ardından iktidarı ele geçiren Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketine destek veren AKP hükümeti, İhvan iktidarının Temmuz 2012’de ordu tarafından devrilmesiyle Kahire ile bağları koparmıştı. General Abdülfettah Sisi’nin darbenin ardından cumhurbaşkanlığına seçilmesi sonrasında da ilişki kurulmadı.
MOSKOVA’DA SURİYE’YLE İLK TEMAS
Mısır ile diyalog yolları arayan AKP hükümeti benzer bir geri vitesi de Suriye’de yaptı. Esad yönetimini düşman ilan eden, yıkılması için her türlü yola başvuran AKP hükümeti, iflas eden politikaların ardından Şam yönetimini muhatap almak zorunda kaldı. İlk temas önceki gün Rusya’nın başkenti Moskova’da resmen gerçekleşti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulisi Akar ile birlikte Moskova’ya giden MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriye Ulusal Güvenlik Büro Başkanı Tümgeneral Ali Memlük ile bir araya geldi.
Reuters görüşmenin yıllardır gerçekleşen ‘ilk resmi temas’ olduğunu vurgularken Suriye yarı resmi haber ajansı SANA'nın geçtiği habere göre Suriye tarafı, Fidan’ın temsil ettiği Türkiye heyetine İdlib’te Soçi ittifakının gereği olan anlaşmalara riayet edilmesini istedi. Görüşmelerde YPG’ye karşı birlikte çalışma olanağının da değerlendirildiği aktarıldı.