Fransa'da emeklilik reformuna Meclis kılıfı

Fransa’da sendikaların genel grev kararı aldığı emeklilik reformu dayatmasına bu kez ‘Meclis kılıfı’ geçirildi. Fransa Başbakanı Phillippe, reformun Meclis’te oylanmadan geçirileceğini açıkladı. Muhalefet, hükümetin dayatmasına tepki gösterdi.

Fransa'da emeklilik reformuna Meclis kılıfı

Fransa’da emeklilik reformu dayatmasına karşı genel grev kararı alan sendikalara karşı hükümet bir adım daha attı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, ülkede emekçilerin genel grev kararıyla protesto ettiği emeklilik reformunu, Ulusal Meclis’te oylamadan geçireceklerini duyurdu. Philippe, Meclis’te yaptığı açıklamada, emeklilik reformunun 17 Şubat’tan bu yana görüşüldüğünü ancak bir sonuca ulaşılmadığını söyledi.

‘Anayasa’nın 49-3. maddesi gereği’ reformun özel yetki kullanılarak Meclis’te oylanmadan geçirileceğini ifade eden Philippe, bunun için Bakanlar Kurulu’nun onayını aldığını belirtti.

Bu açıklamanın ardından muhalefet partileri meclise reforma ilişkin gensoru önergesi verdi. Bu arada, reforma karşı çıkanlar sendikaların çağrısıyla Meclis’in çevresinde eylem yaptı.

NE OLMUŞTU?

Fransa’nın yüzde 75’inin geri çekilmesini veya üzerinde değişiklik yapılmasını istediği emeklilik reformu, emeklilik yaşının 62 olarak kalmasını ancak işçilerin tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışmasını öngörüyor. Reformda, emeklilik maaşının çalışma süresince elde edilen puana göre hesaplanacağı belirtiliyor. Başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde 5 Aralık’tan bu yana sendikaların genel grev çağrısıyla binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlenmeye devam ediyor.

Etiketler
Fransa Emeklilik Grev Muhalefet