Türkiye sınırında operasyon kararı
Avrupa Birliği, Türkiye'nin sınırlarını açmasının ardından Yunanistan sınırına yığılan ve Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmen akınını durdurmak için harekete geçti.
Avrupa Birliği, Türkiye'nin sınırlarını açmasının ardından Yunanistan sınırına yığılan ve Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmen akınını durdurmak için harekete geçti.
Avrupa Sınır Kontrol Dairesi Frontex, Pazartesi günü yaptığı toplantının ardından Yunanistan sınırında acil operasyon düzenleme kararı aldı. Fansa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de, bu krizde Yunanistan ve Bulgaristan'ın yanında olduklarını açıkladı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Yunanistan Başbakanı Kriyos Mitsotakis ile birlikte 3 Mart Salı günü Türk-Yunan sınırına gideceklerini duyurdu.
Türkiye'nin sınırlarını açmasıyla başlayan göçmen krizi üzerine Pazar günü sınırdaki varlığını artıran Frontex, Pazartesi günü konuya ilişkin olarak Varşova'da toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Frontex Direktörü Fabrice Leggeri, "Türkiye ve Yunanistan sınırında olayların hızlı ilerlemesi göz önünde bulundurulduğunda, Yunanistan'ın sınıra hızlı bir operasyon düzenlememiz için yaptığı başvuruyu kabul ettim" dedi.
Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre; Leggeri açıklamada yürürlükteki anlaşmalara atıfta bulunularak, "Frontex anlaşmasını imzalayan ülkelerin, talebin kabul edildiği günden itibaren 5 gün içinde, gerekli güvenlik gücü ve personeli temin etmesi" çağrısında bulundu. Frontex, AB ülkelerinden 5 gün içinde 1500 güvelik ve personel gücü, 10 gün içinde de ekipman temini talep etti.
Yunanistan sınırındaki gelişmelerle yeni bir göç dalgası yaşanması kaygısını taşıyan Avrupa Birliği, Brüksel'deki diplomasi trafiğine de hız verdi.
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'yi, 2016'da imzalanan Göçmen Geri Kabul Anlaşması'na uymaya çağırdı.
MACRON'DAN YUNANİSTAN'A DESTEK
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan ve Bulgaristan'a destek veren ve Fransa olarak yanlarında olduklarını belirten bir mesaj yayınladı. Macron, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türkiye sınırından yeniden göç almaya başlayan Yunanistan ve Bulgaristan ile tam bir dayanışma içinde olduklarını belirtti. Macron, "Fransa, Bulgaristan ve Yunanistan'a destek için AB'nin çabalarına katkıda bulunmaya hazırdır. Bir insani ve göç krizinden kaçınmak için hep birlikte hareket etmek zorundayız" diyerek, yeni güç gönderme çağrısına katkı sunacaklarının ipuçlarını verdi.
AB'DE GÖÇ MESAİSİ
AB Komiseri Ursula Van Der Leyen de, Avrupa Birliği'nin, Türkiye'den, Yunanistan ve Bulgaristan'ın doğu sınırlarında yaşanan ve kontrollu olmayan göçmen akışından büyük endişe duyduklarını dile getirdi. Von Der Leyen, "Bu aşamada önceliğimiz Yunanistan ve Bulgaristan'ın tam desteğimizi almasını sağlamak. Özellikle kara sınırlarında kurulan Avrupa güvenlik dairesi Frontex'e ek destek sağlamaya hazırız" diye konuştu.
Bulgar ve Yunan yetkililer ise, Türkiye'den yaşanan göç akınına karşı sınır güvenliklerini arttırarak göçmenlere kapılarını açmayacaklarını bildirdi. Ancak binlerce göçmenin kara ve denizden Yunanistan'a akını, pek çok insani dramı da beraberinde getirmeye başladı.
Yunanistan Başbakanı Kriyakos Mitsotakis, güvenlik zirvesinin ardından, göç akınına karşı Pazar günü "maksimum" alarma geçtiklerini ve sınır kontrollerini güçlendirmek için ek kuvvet gönderdiklerini duyurdu. Hükümet, kriz yatışana kadar tüm yeni sığınma taleplerini de askıya aldığını ve hiçbir talebi işleme koymayacağını belirtti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Yunanistan Başbakanı Kriyos Mitsotakis ile birlikte 3 Mart Salı günü Türk-Yunan sınırına gideceklerini açıkladı.
MİDİLLİ'DEN ENDİŞE VEREN HABERLER
Bu arada Midilli adasına ulaşan göçmenlerle yerel halk arasında yer yer çatışmaların yaşandığı haberleri de gelmeye başladı. Pazar günü en az 500 göçmenin sahilden giriş yaptığı Midilli adasında toplanan 150 kadar ada sakini, adadaki kapalı bir göçmen kabul merkezini ateşe verdi. Daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yönetilen ve Ocak ayında kapatılan kampın yeniden kapılarını açmasını önlemek için yaktıklarını belirttiler. Midlli adasına daha önce gelen 70 kadar göçmense açık havada yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Göçmenlerin gelişini protesto eden halk, bir göçmen botunu "Türkiye'ye dönün" sloganları ile durdurarak saatlerce kıyıda kalmasına neden oldu. Öfkelenen bir grup ise BM görevlileri ile gazetecilere saldırarak hakaret etti. Foto muhabirlerinin makinelerini denize attılar.