Cumhurbaşkanı adayının katıldığı törene roketli saldırı

Kabil'de Afganistan İslami Birlik Partisi'nin eski lideri Abdül Ali Mazari'nin anma töreni sırasında saldırı düzenlendi. Törene aralarında Cumhurbaşkanı seçimlerinde yarışan Abdullah Abdullah'ın da bulunduğu bazı siyasetçilerin katıldığı öğrenildi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Afganistan İslami Birlik Partisi'nin eski lideri Abdül Ali Mazari'nin anma töreni sırasında silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi.

Törene ülkenin önde gelen siyasi liderler de katılıyordu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan ve Afganistan İcra Kurulu Başkanı olan ülkenin önemli politikacılarından Abdullah Abdullah'ın da törende bulunduğu ancak saldırıdan yara almadan kurtulduğunu açıklandı.

Afganistan'daki yerel kaynaklara göre törene katılan bir başka üst düzey isim ise eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai.

saldırı 2.JPG
Fotoğraf: Twitter

Karzai'nin de olaydan yara almadan kurtulduğu öne sürülüyor.

Reuters'a konuşan Abdullah'ın sözcüsü Feridun Kvazon "Görünen o ki bir roketli saldırı düzenlendi. Alanda Abdullah ve diğer siyasetçiler de vardı. Abdullah saldırıdan yaralanmadan kurtuldu" dedi.

Cumhurbaşkanı adayının katıldığı törene roketli saldırı - Resim : 1

Tolo News haber sitesinde de saldırının roketle yapıldığı duyuruldu.

Abdullah dışında tören alanında Yüksek Barış Şura Konseyi Başkanı Muhammed Kerim Halili'nin de bulunduğu belirtiyor.

Saldırının ardından Afganistan İçişleri Bakanı Nasrat Rahimi bölgeye özel kuvvet polislerinin bölgeye ulaştığını duyurdu.

Saldırının arkasında kimin olduğunu dair henüz resmi bir açıklama olmadığı gibi olayı üstlenen de yok.

Gözlerin çevrildiği Taliban'dan ise ilk açıklama Twitter'dan yapıldı.

Taliban sözcüsü resmi hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in kuzeyinde meydana gelen patlamayla bir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Hazara liderlerinden Muhammed Muhakkik'in de hazır bulunduğu törende saldırının ardından bölgede çatışmalar başladığı belirtiliyor.

ABD-Taliban anlaşması

ABD ve Taliban’ın yaklaşık iki yıl müzakere edip vardığı anlaşmaya göre, örgütün yükümlülüklerini yerine getirmesi kaydıyla Amerikan yönetimi ve müttefikleri Afganistan’daki tüm askerlerini Nisan 2021’e kadar çekecek.

ABD, yaklaşık 14 bin askerinin 5 binini mayısa kadar çekmiş olacak. Taliban ile Kabil yönetimi arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart’a kadar Afgan yönetimi 5 bin mahkumu; örgüt de elinde tuttuğu binden fazla kişiyi serbest bırakacak.

Etiketler
Afganistan Saldırı Seçim