İngiltere koronavirüse karşı sürü bağışıklığı stratejisinden neden vazgeçti?

10 gün öncesine kadar koronavirüsle mücadelesini “müdahalesizlik” yaklaşımı üzerine kuran ve sürü bağışıklığının soruna çözüm sunabileceğini savunan İngiliz hükümeti stratejisini 180 derece değiştirdi.

İngiltere koronavirüse karşı sürü bağışıklığı stratejisinden neden vazgeçti?

10 gün öncesine kadar koronavirüsle mücadelesini “müdahalesizlik” yaklaşımı üzerine kuran ve sürü bağışıklığının soruna çözüm sunabileceğini savunan İngiliz hükümeti stratejisini 180 derece değiştirdi.

Sosyal temasın önüne geçmek için her gün sıkılaşan tedbirlere alışmaya çalışan İngilizlerin bir kısmı bu önlemlerde geç kalındığını düşünürken, çoğunluk son on gün içinde neyin değiştiğini sorguluyor.

“Almak istediğiniz ürünleri bu sepetin içine bırakın ve 2 metre geriye çekilin” diye uyardı tezgahtar eldivenlerini düzelterek" Sonra da temassız kartla ödeme yapmak ve ürünlerinizi teslim almak için benim geri çekilmemi bekleyin lütfen!” Dünyayı sarsan koronavirüs tehlikesi karşısında bundan on gün önce el yıkamamamızın yeterli olacağı söylenirken, şimdi iki metrelik mesafeyi korumayanlara, karşı kaldırıma geçmeyenlere ya da mesafenin daraldığı yerlerde yüzünü öteki tarafa çevirmeyenlere tepki dolu bakışlar yönetiliyor.

Sosyal mesafeyi korumak için bir dükkan içerisinde bir kişiden fazla müşterinin bulunmaması isteniyor.

Çocuklar için de aynı şey geçerli. Bir hafta önce, okullar süresiz kapanana kadar aynı sınıf içinde bir arada oyun oynayıp yemek yiyen çocuklar, şimdi yürüyüş sırasında tesadüfen karşılaştıklarında birbirlerine yaklaşmamaları gerektiği konusunda ebeveynleri tarafından sert şekilde uyarılıyor.

İngiliz hükümetinin yeni stratejisi : Evde kal

Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgınına karşı Çin’in ve Güney Kore’nin aldığı tedbirleri demokratik olmamak ya da kişisel haklara saygı göstermemekle eleştirenler, “görünmeyen düşmanla” mücadele için önlemleri arttırırken kişisel özgürlük sınırlarını da giderek daraltıyor.

Evden çıkmak, yaşı ileri olan ya da bazı sağlık sorunları bulunan kişiler haricindekiler için yasak değil, ancak bunun için gerekçeler sınırlı. Sağlık ocağı, hastane ya da eczaneye gitmek, günde yalnızca bir kere egzersiz yapmak, temel gereksinimleri karşılamak için alışverişe çıkmak ve evden çalışma imkanının olmadığı toplumsal açıdan kilit görevlerde çalışanların işe gitmesi için evden çıkmaya izin veriliyor.

Son alınan kararla bu kurallara uymayanların ilk seferde 60, ikinci seferde 120 Sterlin para cezasına çarptırılması, ödememeleri halinde ise çıkarıldıkları mahkeme tarafından yeni bir ceza kararı alınması öngörüldü. Kurallara uymamakta ısrar edenler için polise tutuklama yetkisi verildi. Ayrıca emniyet ve sağlık çalışanlarının yüzüne karşı öksürenler hakkında iki yıla kadar hapis cezası getirildi.

Etiketler
Koronavirüs İngiltere