Araştırma: Koronavirüs yarasadan pangoline, oradan da insana bulaşmış

Yeni bir araştırma, yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) yarasadan insana pangolin (pullu karıncayiyen) aracılığıyla bulaşmış olabileceğini öne sürdü.

Araştırma: Koronavirüs yarasadan pangoline, oradan da insana bulaşmış

Yeni bir araştırma, yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) yarasadan insana pangolin (pullu karıncayiyen) aracılığıyla bulaşmış olabileceğini öne sürdü.

The Conversation platformunda cuma günü yayımlanan makalede uzmanlar, koronavirüsün yarasadan insana bulaşmasında eksik halkanın yılan değil, pangolin isimli memeli bir hayvan olabileceğini ifade etti.

Michigan Üniversitesi'nden biyoenformatik uzmanlarından oluşan ekip, kaynağı Çin'in Vuhan kentindeki Huanan deniz ürünleri pazarı olduğu düşünülen yeni tip koronavirüsün insana geçmesine neden olan hayvanı araştırdı.

Uzmanlar, laboratuvar ortamında yapılan çalışmalarına dayanarak koronavirüsü insana ileten hayvanın daha önce belirtildiği üzere yılanlar olmadığına, pangolinler olduğuna inandıklarını söyledi.

Pullu karıncayiyenler olarak bilinen pangolinlerin, pullu tek memeli olduğu ve genellikle Asya ve Afrika'da görüldüğü ifade edildi.

Kayıp halkanın gizemi

Bilim dünyası, SARS-CoV-2'nin kaynağının yarasalar olduğu hususunda neredeyse hemfikir. Bununla birlikte virüsün insana direkt olarak yarasadan bulaşmadığı düşünülüyor. Bilim insanları, virüsün yarasadan başka bir hayvana bulaştığına, bu hayvandan insana iletildiğine inanıyor.

2003'deki SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) salgınına ilişkin araştırmalar, virüsün yarasadan misk kedisine, misk kedisindense insana bulaştığını ortaya koymuştu.

2012'deki Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) neden olan koronavirüsünse yarasadan önce çöl devesine, buradan da insana bulaştığına inanılıyor.

SARS-CoV-2 olarak bilinen ve 2019'da ortaya çıkan Covid-19'a neden olan koronavirüsün yarasadan insana ne şekilde bulaştığına ilişkin henüz net bir kanıt yok. Bununla birlikte bazı çevreler yılanların bu kayıp halka olabileceğini öne sürüyor.

Söz konusu araştırmayı yürüten uzmanlara göre, koronavirüsün yılan gibi soğuk kanlı olarak bilinen bir hayvandan insana bulaştığı konusunda bilim dünyası uzlaşmış değil. Yılanın kayıp halka olabileceği iddiası henüz doğrulanmadı.

Pangolindeki koronavirüsle SARS-CoV-2'nin genetik dizileri uyuştu

İşte böyle bir ortamda Michigan Üniversitesi'ndeki uzmanlar araştırmalarında, pangolinlerin akciğer örneklerinde bulunan koronavirüsün SARS-CoV-2'ye son derece benzediği sonucuna vardı. Bu iki koronavirüsün genetik dizilerinin yüzde 91 oranında benzerlik gösterdiği görüldü.

Uzmanlar pangolinlerin kayıp halkanın başlıca "şüphelisi" olduğunu belirtiyor ancak diğer muhtemel taşıyıcıların da araştırılmaya devam etmesini öneriyor.

Makalede, "Bir koronavirüs insanları enfekte etmek için birden fazla hayvan türünü kullanabilir; örneğin misk kedilerinin SARS'ı ilettiği bilinirken rakun köpeği ve gelincik porsuğu gibi diğer hayvanlar da SARS taşıyıcısı olabilir. Benzer şekilde kedi ve gelincikler de SARS-CoV-2'i taşıyabilir ancak insanlara bu hayvanlarda bulunan koronavirüsün bulaşıp bulaşmadığı henüz bilinmiyor" ifadeleri yer veriliyor.

Etiketler
Koronavirüs