Araştırma: Avrupa'nın ilk 'sıfır numaralı Covid-19 hastası' bulunmuş olabilir
Fransa'daki ilk Covid-19 vakası olduğu tahmin edilen kişinin, Avrupa'da da salgının yayılmasına neden olan 'sıfır numaralı hasta' olabileceği düşünülüyor.
Koronavirüsün ilk kez Çin sınırlarını aşıp Avrupa'ya ocak ayında yayıldığı rapor edilmişti. Oysa, Fransız doktorlar, aralık ayında tedavi gören bir kişide Kovid-19 tespit edildiğini açıkladı.
Başkent Paris'teki bir hastanenin doktorları, 2 Aralık ila 16 Ocak tarihlerinde zatürre tedavisi gören 14 hastadan alınan numuneler üzerinde tekrar testler yaptı. Bu kez incelemeler arasında, o dönem yapılamayan kovid-19 testi de vardı.
Sonuçlara göre Amirouche Hammar adlı 43 yaşındaki hasta o dönemde Kovid-19 pozitifti. Hastalık semptomları da Çin'de rapor edilen belirtilerle birebir uyuşuyordu.
TÜM İNCELEMELER KOVİD-19'U GÖSTERDİ
Euronews'in haberine göre, aralık ayında yoğun öksürük, aşırı yorgunluk ve yüksek ateş şikayetleri ile Avicenne Hastanesine başvuran Hammar'ın bilgisayarlı tomografi (BT) sonuçları da yeniden incelendi.
BT görüntülerinin de Kovid-19 hastası kişilerin akciğerlerinin görüntüsü ile uyuştuğu görüldü. International Journal of Microbial Agents adlı dergide araştırmanın raporunu yayınlayan uzmanlar, BT görüntülerinin, numunelerin sonradan kontamine olma ihtimalini de ortadan kaldırdığını ifade etti.
Balıkçılıkla uğraşan Hammar'ın virüsün nasıl kaptığı ise halen bir muamma. En son ailesi ile ağustos ayında memleketi Cezayir'den Fransa'ya dönerken uçağa bindiği bilinen Hammar yakın geçmişte seyahat etmediğini söylüyor. Eşinin havaalanı yakınlarında, müşteriler arasında yurt dışından gelen yolcuların da olduğu bir süpermarkette çalışması kaynağın burası olabileceği ihtimalini doğurdu.
"AVRUPA'DA İLK TESPİTTEN ÖNCE ÇOK SAYIDA KİŞİ HASTALIĞA YAKALANMIŞ OLABİLİR"
Çalışmayı yürüten Professor Yves Cohen ve ekibine göre Avrupa'da resmi olarak ilk vakanın açıklanmasından önce de Covid-19 hastalığına yakalanmış kişilerin olması kuvvetle muhtemel. Ekip Hammar'ın Avrupa'daki ilk Covid-19 vakası olabileceğini de söyledi.
Bazı uzmanlarsa araştırma sonucunun 'enteresan' ancak 'kati olmadığı' görüşünde.
Tıp dünyası virüsün yayılma evrelerini ve salgını daha iyi anlayabilmek için geçmiş hastaların numuneleri üzerinde geriye dönük incelemeler yürütüyor.