Küba, koronavirüs salgınını kontrol altına aldığını duyurdu
Son sekiz günde koronavirüs kaynaklı can kaybının yaşanmadığı sosyalist Küba, salgını kontrol altına aldığını duyurdu.
Son sekiz günde koronavirüs kaynaklı can kaybının yaşanmadığı sosyalist Küba, salgını kontrol altına aldığını duyurdu.
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, koronavirüs salgınının artık kontrol altında olduğunu açıkladı. Bu duyuruyla birlikte, karantina tedbirlerinin önümüzdeki haftadan itibaren kademeli olarak kaldırılması bekleniyor.
28 Mayıs’tan bu yana yeni vakalardaki artışa dikkat çeken Diaz-Canel, “Bu hafta, önceki haftalarla karşılaştırıldığı zaman, aktif vaka sayısının ve günlük vaka sayısının arttığı bir haftaydı, bu salgının son kısmındayız. Kalan vakaları nasıl ortadan kaldıracağımıza odaklanmaya devam etmeliyiz, özellikle de herhangi bir kurumun yetersizlik veya zayıf işleyişiyle ilişkili olanları ve toparlanmayı tetikleyebilecek olaylara yol açacak olanları” dedi.
Diaz-Canel, “Her koşulda, önümüzdeki hafta bu aşamaya nasıl yaklaşacağımız ve ne zaman yapabileceğimiz konusunda halkı bilgilendireceğiz” diye konuştu.
Küba'da okullar henüz eğitime başladı, toplu taşıma da askıya alındı. Kamusal alanda maske takmanın zorunlu olduğu Küba'da, ülke sınırları hâlâ kapalı tutuluyor.
11.2 milyonluk bir nüfusa sahip olan Küba’da salgın nedeniyle 83 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı da 2 bin 191 ile sınırlı kaldı. Virüs tespit edilen 1862 kişi iyileşerek taburcu edildi. Ülkede 244 aktif vaka bulunduğu belirtildi.
HALK İÇİN SAĞLIK SİSTEMİ
Küba, koronavirüsle mücadelede dünyanın gıptayla izlediği sağlık hizmetine güveniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, Küba’da 10 bin kişiye düşen doktor sayısı ABD’de 10 bin kişi başına düşen doktor sayısının 3 katından fazla. Sosyalist Küba’da 10 bin kişiye 82 doktor düşerken, bu sayı Rusya’da 40, ABD’de 26, Çin’de ise 18 düzeyinde.
SALGINA KARŞI DAYANIŞMA: BEYAZ ÖNLÜK DİPLOMASİSİ
Küba, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında salgının başından bu yana birçok ülkeye ülkeye sağlık personeli ve tıbbi malzeme gönderdi.
Küba’nın “beyaz önlük diplomasisi” olarak nitelediği bu politika çerçevesinde, Covid-19 hastalarının tedavisi için Afrika, Avrupa ve Karayib ülkelerine 1200 civarında sağlık çalışanı gitti. Kübalı sağlık personelinin gittiği ülkeler arasında İtalya’nın yanı sıra, Andora, Venezuela, Nikaragua, Grenada, Surinam, Jamaika, Belize ve Güney Afrika gibi ülkeler bulunuyor.
Küba’nın yardımına koştuğu ülkelerden biri İtalya oldu. İtalya’ya mart ayında ilk doktor grubunu yollayan Küba, Nisan ayında da 38 kişilik bir ekip daha gönderdi. Küba Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği ekipte, epidemiyolog, anestezi uzmanı, solunum cihazı uzmanı, pratisyen hekim ve yoğun bakım uzmanı hemşire de mevcuttu.
Küba, Karayipler’de mahsur kalan ve içinde koronavirüs kapmış yolcular bulunması nedeniyle bölgedeki birden fazla ülkenin yardım etmeyi reddettiği İngiltere bandıralı MS Braemar tedavi amacıyla kabul etti ve koronavirüs hastaları tedavi edildi.