Turizmi canlandırmak isteyen Dubai'de alkole yönelik yasalar gevşetildi

Yeni tip koronavirüs (Sars-CoV-2) salgını sebebiyle yaşanan ekonomik bunalımdan kurtulmaya ve turizmi canlandırmaya çalışan Dubai, alkol satışı ve içki bulundurmaya yönelik yasaları gevşetme kararı aldı.

Turizmi canlandırmak isteyen Dubai'de alkole yönelik yasalar gevşetildi

Yeni tip koronavirüs (Sars-CoV-2) salgını sebebiyle yaşanan ekonomik bunalımdan kurtulmaya ve turizmi canlandırmaya çalışan Dubai, alkol satışı ve içki bulundurmaya yönelik yasaları gevşetme kararı aldı.

Euromonitor istatistiklerine göre, genel alkol satışı 2019'da 128,79 milyon litreye düşerek, bir önceki yıl satılan 133,42 milyon litreye göre yaklaşık yüz 3,5’luk, 2017’de satılan 141,51 milyon litreye göre ise yaklaşık yüzde 9’luk bir düşüş gösterdi.

Pandemiden dolayı evde kalınan süre boyunca, Dubai’deki iki büyük alkol dağıtıcısı, satışları artırmak umuduyla ilk kez evlere yasal alkol dağıtımına başladı. Şehir yönetimi, sakinlere yasal olarak satın alma izni veren sistemi değiştirdi.

Yasaya göre, gayrimüslim sakinlerin Dubai polisi tarafından verilen, alkollü içecek almalarına, taşımalarına ve tüketmelerine izin veren kırmızı plastik kartlar taşımaları gerekiyor. Aksi takdirde, para cezası ve tutuklama ile karşı karşıya kalmak mümkün. Bu kırmızı kartlar artık siyah kartla ve sadece bir Emirlik ulusal kimlik kartı gerektiren basitleştirilmiş bir başvuru süreciyle değiştirildi. Başvuru için de artık işverenin izni gerekmiyor. Daha önce gayrimüslim çalışanlar şartları sağlasa dahi işverenlerin kart almalarını engelleme hakkı vardı. Bunun yanı sıra maaşa dayalı satın alma kısıtlamaları da hafifletildi.

Yeni kart sistemi ile turist ve ziyaretçilerin sadece pasaportlarını kullanarak distribütörlerden alkol satın almalarına olanak tanınarak, ziyaretçilerin alkol bulundurmaktan tutuklanmasına neden olan yasal boşluk da kapatılmış olacak.

Birleşik Arap Emirlikleri, 64 bin doğrulanmış vaka ve 360 ölümle hala koronavirüs sorunuyla karşı karşıya. Ancak turizme yeniden kapılarını açan Dubai, turist çekmek için büyük reklam veriyor. Kent ayrıca eylül ayından itibaren Hindistan Premier Ligi kriketine ev sahipliği yapacak gibi görünüyor.

Gayrimenkul sektörü kayba uğradı

Dubai'de alkol satışları pandemi öncesi de Dubai'nin düşen küresel enerji fiyatları ve zayıflayan emlak piyasası nedeniyle karşılaştığı zorlukları gösteriyordu. Expo 2020'nin ertelenmesi ise Emirlik için bir diğer büyük darbe oldu.

Temmuz ayında, IHS Markit ve Emirates NBD Bankası tarafından yapılan aylık ankete göre, Dubai’nin petrol dışındaki sektörleri son beş ay içindeki ilk gelişmeyi gördü. Ancak raporda, bunun özellikle seyahat ve turizmde fiyat indirimlerinde yaşanan büyük kesintilerden kaynaklandığı belirtildi.

Ekonomik krizi derinleştiren pandemiden dolayı kitlesel işten çıkarmalar, yabancı işgücünün saflarını zayıflattı. Emirates Havayolları, iş gücünü yüzde 10 oranında azalttı ve 9 bin kişinin işten çıkarılabileceğini duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Emirlik’teki golf kulübünü işleten Dubai'nin en büyük özel emlak şirketi DAMAC, 2020'nin ilk yarısı için 105 milyon dolarlık net zarar bildirdi. Şirketin yöneticisi Hussain Sajwani, kötü sonuçlardan salgını sorumlu tuttu. Sajwani, "Seyahat kısıtlamaları ekonomiyi ve emlak sektörünü etkiledi. Önümüzdeki 18 ila 24 ay için zor bir pazar göreceğiz" dedi.

Toplu işten çıkarmalar sonrası şehirdeki evlerin önünde kayda değer sayıda kiralık ve satış tabelası görüldü. Dubai firması Property Monitor’ün yayınladığı raporda, emlak fiyatlarının bu yılın üçüncü çeyreğinin sonunda yeni rekor düşüşler göstereceği bilgisine yer verildi. Uzmanlar, emlak piyasasının 2009 Büyük Buhran’ında görülen rekor seviyelere düşme yolunda ilerlediğini söylüyor.

Etiketler
Salgın Turizm