Çalışma günlerinin dörde indirilmesi için harekete geçtiler

Almanya'da koronavirüsün neden olduğu kriz döneminde istihdamı sürdürmek için haftalık çalışma gününü 4'e düşürme önerisi yeniden gündeme geldi.

Çalışma günlerinin dörde indirilmesi için harekete geçtiler

Metal işçileri sendikası IG Metall'in başkanı Jörg Hofmann, işsizliğin arttığı koronavirüs sürecinde istihdamı korumak için çalışma günlerini azaltmayı önererek tartışmayı alevlendirdi. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil de konuya ilişkin çarşamba günü "Kısa çalışma ödeneği ile çalışma süresinin kısaltılması uygun bir önlem olabilir" şeklinde açıklama yaptı.

Önerinin temelinde çalışanların daha az çalışarak azalma eğiliminde olan iş imkanlarını daha çok paylaşabileceği fikri yer alıyor.

Sendika başkanı Jörg Hofmann, böyle bir önlemin özellikle otomobil sektöründeki yapısal değişikliklere ve salgının bir sonucu olarak dijital teknolojilerin hızlanmasına yanıt verebileceğini öne sürdü.

Euronews Türkçe’den Gizem Sade’nin haberine göre; Hofmann da önemli bir satın alma gücü kaybına neden olmamak için işverenler tarafından "bir miktar ödenek" ayrılmasını talep ediyor. Araştırma şirketi YouGov'a göre, Almanların yüzde 60'ı IG Metall'in son teklifini destekliyor.

PATRONLAR ÇALIŞMA SÜRESİNİN KISALTILMASI ÖNERİSİNE TEPKİLİ

Öte yandan, çalışma günü sayısını düşürme önerisi işverenler tarafından tepkiyle karşılandı. İşverenler federasyonu BDA'nın müdürü Steffen Kampeter, bu önlemin şu anda yaşanan büyük verimlilik şokunu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacağını söyledi.

KOBİ'lere yakınlığıyla bilinen Hristiyan Demokrat Birliği partisinden Milletvekili Carsten Linnemann, "Koronavirüs krizi sürdüğü müddetçe maaş tazminatı ve sübvansiyon dağıtmaktan başka akıllı çözümler bulmalıyız" açıklaması yaptı.

Almanya'da Bosch, ZF Friedrichshafen ve Daimler gibi büyük şirketler çalışma süresinde indirime gidilmesi için anlaşmaya vardı ancak Airbus ve Continental'de tartışmalar devam ediyor.

Etiketler
Almanya