'Online taciz' kabusu büyüyor! Dikkat çeken araştırma
Plan International'ın araştırmasına göre internet ortamında tacize uğrayan kadın sayısı her geçen gün artıyor.
Plan International'ın küresel çapta yaptığı bir araştırma kadına yönelik tacizin farklı bir boyutunu ortaya çıkardı.
Araştırmaya göre birçok genç kız ve kadın siber ortamda aşağılama, müstehcen içerik gönderilmesi gibi tacizlere uğruyor.
Araştırma şirketi tarafından görüşülen 15-25 yaş arasındaki 14 bin kişinin yarısından fazlası, cinsel yollu açık mesajlar ve resimlerle çevrimiçi tacize uğradıklarını belirtti. Plan International bu durumun küresel bir sorun olduğunu ve sosyal medya şirketlerinin bu insanları çevrimiçi şiddetle kendi başlarına mücadele etmek zorunda bırakıldığını belirtti.
22 ülkeden gönüllülerin katıldığı ankette konuşan bireyler, “taciz durumunu bildirdikleri” andan itibaren hiçbir işlemin yapılmadığını da belirttiler. Plan International CEO’su Anne-Birgite Albrectsen, “Kadına şiddet ve taciz sadece fiziksel olmayabilir. Ancak genellikle tehdit edici, zamansız ve kadınların ifade özgürlüğünü sınırlandıran biçimde olabilir. Kızları çevrimiçi alanlardan çıkarmak giderek dijitalleşen dünyada güçlerini büyük ölçüde etkisiz hale getiriyor. Bu durum görülme, duyma ve lider olma gibi yeteneklerine zarar veriyor” dedi.
EN BÜYÜK SORUN FACEBOOK’TA
Araştırma kızların yaklaşık yüzde 20’sininin sosyal medyadan çıktığını ve yüzde 12’sinin de çevrimiçi şiddet gördükten sonra sosyal ağın kullanım biçimini değiştirdiğini ortaya koydu. Görüşmecilerin neredeyse yüzde 40’ı bu sorunla Facebook üzerinde karşılaştıklarını belirtti. Ancak Instagram (%23), Whatsapp (%14), Snapchat (%10), Twitter (%9) ve TikTok (%6) gibi ağlarda da benzer problemler yaşanıyor.
Araştırma kızların çoğunun ırk ve kimlikleri nedeniyle hedef alındığını gösteriyor. İstismara uğrayan görüşmecilerin üçte birinden fazlası etnik bir azınlığa mensup. Ayrıca bunlardan yüzde 56’sı LGBTQ + olarak tanımlandı.
DÖRTTE BİRİ GÜVENSİZ HİSSEDİYOR
Saldırılar ise küfürlü ve argo dil kullanımı, cinsel şiddet tehditleri ve bedensel durumları kapsıyor. Sonuç olarak bu şiddete uğrayan katılımcıların dörtte biri fiziksel olarak kendini güvensiz hissettiğini söylüyor.
Nikaragua’dan 19 yaşındaki feminist aktivist Nadiuska, “Sakin olmak için ilaç almam ve çoğu kez sakin olmak için birinden destek almam gerekiyordu” dedi. Nadiuska isimsiz hesaplardan ölüm tehdidi aldığını ve hakarete uğradığını söyledi.
Bundan 2 yıl önce yani 2018 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) kadınlara yönelik şiddet özel raportörü, hükümetleri temelinde özellikle kadınların sosyal ağlardaki şiddete karşı korunmalarını sağlayacak yeni yasalar oluşturmaya davet etmişti. Plan International CEO’su Anne-Birgite Albrectsen konuyla alakalı olarak, “Covid-19 ile birlikte hayatımız daha fazla dijital oldu ve internet erişimi dünya çapında gelişti. Dijital platformların kullanıcılarını artırma stratejisinden korunma zamanı geldi” ifadesini kullandı.