Almanya'da seçim endişesi: Anayasal krize yol açabilir

ABD'de seçimler devam ederken, Başkan Donald Trump'ın 'kazandıklarını' söylemesi Almanya'da tepki çekti. Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, mevcut durumun 'anayasal krize yol açabileceğinden endişe duyduğunu' söyledi.

Almanya'da seçim endişesi: Anayasal krize yol açabilir

ABD başkanlık seçimlerini yakından izleyen Alman siyasetçiler, yaptıkları ilk değerlendirmelerde yaşanan gelişmelerden duydukları endişeyi dile getirdi.

'ANAYASAL KRİZE YOL AÇABİLİR'

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, ABD seçimlerinde mevcut durumun 'anayasal krize yol açabileceğinden endişe duyduğunu' dile getirdi. Kramp-Karrenbauer, "Bu çok tartışmalı bir durum. Bu, uzmanların da haklı olarak belirttiği gibi ABD'de anayasal krize sebep olabilir" dedi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise, Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Partili aday Joe Biden arasında başkanlık yarışının az bir oy farkıyla tamamlanması halinde, seçim sonuçlarının uzun bir süre tartışılacağını söyledi. "Kimin, günümüzün en büyük askeri ve ekonomik gücünü sorumlu bir şekilde yöneteceği, kısa bir süre içersinde netlik kazanmalı" diyen Altmaier, Biden ile Trump arasındaki oy farkının az olmasını da "Bu Amerikan toplumunda ne denli derin bir bölünme olduğunu gözler önüne seriyor" değerlendirmesini aktardı.

'ALMANYA HAZIRLIKSIZ YAKALANACAK'

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Dış Politika Sözcüsü Norbert Röttgen, Almanya'nın ikinci bir Donald Trump dönemine 'hazırlıksız yakalanacağını' söyledi. Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Röttgen, Alman ARD televizyonunda yaptığı değerlendirmede, Trump'ın yeniden başkan olacağı bir dönemden duyduğu endişeleri dile getirdi. Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda ilk dört yıllık başkanlığı döneminde yaşananların katmerlenerek devam edeceğinin altını çizen Röttgen, "NATO'yu dört yıl boyunca şaşırtıcı bir şekilde çaresizliğe sürüklemesi ile bunu dört yıl boyunca yapması arasında tabii ki fark var" dedi.

'SEÇİMLERİN MEŞRUİYETİNİN SORGULANMASINA NEDEN OLMASINLAR'

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Niels Annen ise Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, Amerikan demokrasisinin bugüne kadar pek çok krizi aşabildiğine dikkat çekmekle birlikte, "Bu gelenek, bu seçimlerde gerçekten ciddi bir sınamaya tabii tutuluyor” görüşünü aktardı. "Tüm taraflardan beklentimiz, seçim sürecinin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açmamalarıdır" diyen Annen, bunun bir demokrasi için hayati önem taşıdığının altını çizdi.

'TRUMP'IN GÜÇLÜ BİR TABANI VAR'

Alman hükümetinin Transatlantik İlişkilerden Sorumlu Koordinatörü Peter Beyer de bir açıklama yaptı. Trump'un beklenenden çok oy alabilmesini değerlendiren CDU'lu Beyer, Amerikalıların oy verme davranışında, korona virüsü salgınından çok ekonomiye ilişkin konuların etkili olduğuna vurgu yaptı.

Beyer, Trump'ın seçmenlerin oyunu 'çok da sevilen biri olduğu için' kazanmadığını ancak çok güçlü bir tabanı olduğuna dikkat çekerek "Ona oy verenler teknolojideki gelişmelerden dışlandıklarını, istihdam piyasasından dışlandıklarını hissedenler. Kimisi de işsiz kalanlar… Yaşanan dönüşüme dahil olmamış, özellikle yurtdışından kaynaklı değişimin yol açtığı bir yabancılaşmayı yaşayanlar, nihayetinde korkanlar" diye konuştu. Beyer, milyonlarca insanın Trump'ı kurtarıcıları olarak gördüklerini ve bu nedenle desteklediklerini de sözlerine ekledi.

'TRUMP'IN ZAFER İLANI SON DERECE KRİTİK'

En sert açıklama muhalefetteki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) lideri Christian Lindner'den geldi. Trump'ın oy sayım süreci tamamlanmadan zaferini ilan etmesini, 'son derece kritik, dehşete düşüren' bir gelişme olarak nitelendiren Lindner, "Son günlerdeki söylentiler, trajik bir şekilde teyit edilmiş olundu" dedi.

Amerikan demokrasisinde 'dramatik bir ihtilaf' sürecine evrilmekte olduğuna dikkat çeken liberal siyasetçi, bunun ABD için olduğu kadar dünyanın geri kalanında da öngörülemez sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Kaynak: DW Türkçe

Etiketler
Rize Donald Trump Almanya