Ne pangolin ne yarasa... Koronavirüs başka bir hayvandan mı bulaştı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hakkında her geçen gün yeni detaylar ortaya çıkıyor. Salgının ilk çıktığı yer olarak bilinen Çin'in Wuhan kenti olması nedeniyle, ilk olarak akıllara gelen beslenme kültürü dikkatlerden kaçmadı.

Ne pangolin ne yarasa... Koronavirüs başka bir hayvandan mı bulaştı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hakkında her geçen gün yeni detaylar ortaya çıkıyor. Salgının ilk çıktığı yer olarak bilinen Çin'in Wuhan kenti olması nedeniyle, ilk olarak akıllara gelen beslenme kültürü dikkatlerden kaçmadı.

Bilindiği üzere Çin mutfağının vazgeçilmezi haline gelen Pangolin ve yarasalar, koronavirüs salgınının bu sebeplerden ötürü bulaştığını akıllara getiriyor. Kanadalı bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, koronavirüsün insanlara geçmesinde farklı bir hayvanın payı olduğuna vurgu yapıldı. Uzun süredir devam eden bilimsel çalışmalar sonucu çeşitli sonuçlar da ortaya çıktı…

Tarihin en büyük salgınları arasında yer alan koronavirüs salgını sebebiyle ortaya atılan bir iddia şoke etti. Bilim inşaları koronavirüsün insanlara nasıl yayıldığını ve nereden nasıl bulaştığını çözmek için araştırmalar yapmaya devam ederken araştırmaların sonucu ise korkutucu oldu…

Tarihin en büyük salgınlarından biri olan koronavirüs salgını ile ilgili ortaya atılan bu iddia, dünya gündeme bomba gibi düştü. Bilim insanları, koronavirüsün insanlara nasıl yayıldığını çözmek için araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Salgının ilk ortaya çıktığı andan beri, virüsün bir "ara hayvan" yoluyla insanlara geçmeden önce yarasalardan kaynaklandığına inanılıyordu.

Önceki çalışmalar bu hayvanın bir pangolin olduğunu öne sürse de, Kanadalı bilim insanlarından oluşan ekip, virüsü insanlara geçirmekten farklı bir hayvanın sorumluluğu olduğunu öne sürüyor.

Ottawa Üniversitesi'nden araştırmacılar, koronavirüsün aslında köpekler tarafından insanlara yayıldığını iddia ediyorlar.

Ottawa Üniversitesi'nden Profesör Xuhua Xia, "koronavirüsün ilk olarak yarasalardan kaynaklandığını ve yarasa eti yiyen sokak köpeklerine yayıldığına dair" bir iddia ortaya attı.

Ottawa Üniversitesi'nde biyolog olan Profesör Xia, kaleme aldığı makalede, "Gözlemlerimiz, başlangıç ve aktarım için yeni bir hipotez oluşmasını sağladı." ifadelerini kullandı.

"Covid-19'un atası ve en yakın akrabası olan bir yarasa koronavirüsü, köpeklerin bağırsağını enfekte etti, büyük olasılıkla virüsün hızlı bir evrimine ve insanlara sıçramasına neden oldu.

Bu, Covid-19 ile mücadelede vahşi köpeklerde SARS benzeri koronavirüslerin izlenmesinin önemini gösteriyor."

Pangolinlerin daha önce salgında anahtar rolü oynadığı ve yarasadan sonra virüsün insana geçmesine yol açan ara hayvan olduğuna inanılıyordu.

Ancak Covid-19 mutasyonlarının karmaşık bir analizi, onları 'insan rezervuarı' olarak olarak görülmekten uzaklaştırdı.

Profesör Xuhua Xia'nın araştırması, Covid-19'un atalarının 1882 veya 1966 civarında tarihlenmesi gerektiğini ileri sürdü.

Bilim adamları, Covid-19'un yarasalardan kaynaklandığına neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Bu memeliler, milyonlarca yıldır varlıklarını sürdürüyor ve Ebola, Kuduz ve Sars dahil olmak üzere insanları öldüren birçok virüsün kaynağı sayılıyor.

Ancak insanlar ve yarasalar etkileşime girmediği için, virüsler yarasadan başka bir hayvana geçiyor. Bu hayvanın ne olduğunu bulmak Covid-19'u ortadan kaldırmak için çok önemli.

Çalışmada, araştırmacılar ZAP adı verilen ve virüsün genomunu parçalayarak çoğalmasını önleyen, önemli bir antiviral proteini inceledi.

Viral hedefin RNA adı verilen DBNA bitleri içinde CpG dinükleotidleri adı verilen "bir çift kimyasal harf" olduğu belirtildi. Bunlar, kişinin bağışıklık sisteminin bir virüsü bulmak ve yok etmek için kullandığı bir kılavuz görevi görür.

ZAP insanın akciğerlerinde gezer ve bağışıklık sisteminin ilk önce saldırısını başlattığı kemik iliği ve lenf düğümlerinde büyük miktarlarda oluşur.

Profesör Xia, "Viral bir patojendeki azalmış miktarda CpG'yi halk sağlığı için artan bir tehdit olarak düşünmek mümkündür. Aynı şekilde artan miktarda CpG, bu tür viral patojenlerin tehdidini azaltır." ifadelerini kullandı.

Araştırma sonuçları, sadece köpek koronavirüslerindeki genomların Covid-19'da gözlemlenenlere benzer CpG değerlerine sahip olduğunu gösterdi.

Ayrıca sindirim sistemlerini etkileyerek, insanların bağırsaklarında da bulunan ACE2 adı verilen bir protein yoluyla giriyor.

ABD'deki ilk 12 koronavirüs hastasını içeren bir çalışma, hastalığın ana belirtileri olarak kabul edilen ateş ve öksürük başlamadan önce ilk semptom olarak ishali göstermişti. (Sabah)

Etiketler
Koronavirüs Salgın