Alman ve Yunan vekillerden Merkel’e Türkiye mektubu
Avrupa Parlamentosu üyesi olan 53 Alman ve Yunan milletvekili, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yazdıkları mektupta Türkiye’ye denizaltı satışının durdurulmasını istedi.
Avrupa Parlamentosu üyesi olan 53 Alman ve Yunan milletvekili, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yazdıkları mektupta Türkiye’ye denizaltı satışının durdurulmasını istedi.
Mektupta, Doğu Akdeniz'de yaşanabilecek bir çatışmada Alman denizaltılarının AB üyelerine karşı kullanılabileceği belirtildi.
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Alman ve Yunan milletvekilleri, Türkiye'ye yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesinde 'Türkiye'ye Alman denizaltı satışlarının derhal durdurulması' çağrısında bulundu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel'e hitaben 53 milletvekilinin imzasıyla Twitter'da paylaşılan mektupta, 'Türkiye'nin tehditlerinin endişe verici boyuta geldiği' belirtilerek, "Avrupa Parlamentosu'nun Yunan ve Alman üyeleri olarak, Alman hükümetini, Alman denizaltılarının, bileşenlerinin ve yedek parçalarının ihracatının yanı sıra ilgili tüm bakım faaliyetlerini derhal askıya almaya çağırıyoruz” denildi.
'ASKERİ TEHDİTLERDEN ENDİŞELİYİZ'
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre mektupta, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de sismik faaliyetleri nedeniyle Yunanistan ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını çiğnediği, bu bağlamda uluslararası hukuka da aykırı hareket ettiği belirtildi; "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de AB üyesi ülkelere yönelik askeri tehditleri konusunda son derece endişeliyiz ve Türkiye'nin olası bir çatışmada Almanya'da üretilen denizaltıları kullanabileceğinden korkuyoruz” ifadelerine yer verildi.
'ACİL ÖNLEMLERE BAŞVURULSUN'
Mektupta, Alman hükümetinin, ağırlıklı olarak Alman Thyssen Krupp şirketi tarafından üretilen ve Türkiye'de montajı yapılan denizaltıların, bileşenlerinin ve yedek parçalarının ihracatının yanı sıra bakım servislerinin askıya alınması için acil önlemlere başvurması istendi.
Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz kaynakları arama faaliyetlerini yasadışı olarak tanımlıyor. Türk hükümeti ise bu iddiaları reddederek, arama faaliyeterinin yasal olduğunu savunuyor. Bugün başlayan ve yarına kadar devam edecek AB zirvesinde, Doğu Akdeniz'deki sismik çalışmaları nedeniyle Türkiye'ye karşı uygulanacak olası yaptırımlar da ele alınacak.
(DW Türkçe)