Hindistan’da emekçiler ayakta
Hindistan’da Narendra Modi hükümetinin ekonomik kriz karşısında uyguladığı kemer sıkma politikalarına halk sessiz kalmadı.
Dünyada salgın koşullarının en ağır etkilerinin görüldüğü ülkelerden biri olan Hindistan, milyonlarca emekçinin derinleşen eşitsizliğe karşı verdiği mücadeleye tanıklık ediyor. 1,3 milyar nüfuslu ülke geçen ay 200 milyonu aşkın kişinin katıldığı grevle sarsılırken Batı yanlısı politikalarıyla bilinen Narendra Modi hükümeti ise halkın örgütlü tepkisi karşısında bocalıyor.
Çiftçilerle defalarca yapılan görüşmelerden sonuç elde edemeyen Hindistan Halk Partisi (BJP) iktidarı, grevden etkilenen şirketlerden ise işçilere baskı kurmasını dayatıyor.
GREV CEZASI
Başta Hindistan Ulusal Sendika Kongresi (INTUC) olmak üzere birçok sendikanın çağrısıyla farklı meslek kollarından birçok işçinin Covid-19 koşullarında çalışmanın zorluğuna dikkat çekerek hükümetten yasal düzenleme talep ettiği grev sonrası bazı özel şirketlerin işçileri cezalandırma yoluna gitmesi tepki çekiyor.
Bir milyonu aşkın üyesi olan Hindistan Komünist Partisi (Marksist), greve çıkan işçilere maaş kesintisi uygulanması veya işten çıkarılmasına karşı kampanya yürütüyor, dayanışma eylemleri düzenliyor. Bunlardan biri, merkezi Mumbai’de bulunan petrol şirketi Bharat Petroleum’un greve katılan işçileri kovmasıyla yaşandı. Komünist Parti, greve katılan fabrika çalışanlarına sekiz günlük ücret kesintisi, disiplin cezası ve işten çıkarma uygulayan şirketin önünde düzenlediği eylemde, “İşçilere yönelik bu tür disiplin cezaları kabul edilemez. Yöneticiler bu tutuma devam ederse işçilerin mücadelesini de göze alsın” diyerek patronları uyardı.
APPLE FABRİKASINDA İŞÇİLER DİRENİŞTE
Asya’nın “silikon vadisi” olarak anılan Bangalore kentindeki Apple fabrikası işçileri de çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylemlere başladı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, iPhone üretim ve montaj biriminde bulunan öfkeli çalışanların kapı ve pencereleri kırdığı, bazı mobilyaları parçaladığı ve otoparkta bulunan bazı araçları tahrip ettiği görüldü. Polis ekipleri ise fabrikada direnişe geçen işçilerden 132’sini gözaltına alırken hükümet yetkilileri olayın takipçisi oldukları yönünde açıklamada bulundu.
Çiftçiler kararlı
Ülkedeki çiftçiler haftalardır tarım reformuna karşı yaptığı protestolardan geri adım atmıyor. Yeni Delhi yakınlarında otoyolları kapatarak ve kamplar kurarak haftalardır devam eden eylemler, hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelere rağmen şimdilik sonuçsuz ilerliyor. Hükümet söz konusu tarım reformunun “çiftçilere daha fazla özgürlük vereceğini” ileri sürerken çiftçiler ise tarım şirketlerine karşı savunmasız bıraktığını, geçim kaynaklarını azaltacağını savunuyor. Hükümetin çiftçi sendikalarıyla yaptığı görüşmelere katılan Jagjit Singh Dhalewal, tarım reformu geri çekilene dek çiftçilerin eylemleri bırakmaya niyeti olmadığını vurguladı.