Assange’ın adalet davasında bir ilk
İngiltere’de Londra Merkez Ceza Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmak ile suçlandığı ABD’ye iade talebini reddetti. ABD’li yetkililer, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini açıkladı.
İngiltere’de Londra Merkez Ceza Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmak ile suçlandığı ABD’ye iade talebini reddetti. ABD’li yetkililer, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini açıkladı.
ABD askerlerinin, Blackwater şirketine bağlı paralı katillerin Irak ve Afganistan’da işlediği savaş suçlarını ortaya çıkaran belgeleri sızdırdığı için ABD’de 175 yıla kadar hapsi istenen WikiLeaks kurucusu Julian Assange, tutuklu bulunduğu İngiltere’de ABD’ye iade davasını kazandı.
Assange’ın 2010’dan bu yana özgürlüğü için verdiği mücadelede bir ilk olan bu kazanıma karşı davaya müdahil olan ABD’li yetkililer mahkeme kararına itiraz edecek. Assange’ın destekçileri ise mahkeme önünde kararı kutladı.
HAPİSTE ÖLEBİLİR
Londra Merkez Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Yargıç Vanessa Baraitser, Assange’ın iade edilmesi talebini reddetmesinde “Assange’ın iadesi ABD’de hapiste ölümüyle sonuçlanabilir” gerekçesini gösterdi. ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacak Assange’ın özellikle istihbarat topluluğu tarafından düşman bellenmesi nedeniyle gerçek bir risk altında olduğunu dile getiren yargıç Baraitser, ABD tarafının tarif ettiği prosedürlerin Assange’ın süper güvenlikli hapishanede intihar etmenin yolunu bulmasını da engellemeyeceğini belirtti.
WikiLeaks kurucusunun avukatlarının Donald Trump’ın başkanlığındaki ABD yönetiminin iade talebinin basın özgürlüğüne vahim tehdit oluşturması dahil tüm savları ise reddeden Baraitser, ‘Assange’ın ne yayınlayacağına karar verme konusunda sınırsız takdir yetkisi olmadığını’ iddia etti. İtiraz yolunun açık olduğu kararın ardından, avukatları, Assange’ın kefaletle serbest bırakılması için başvurdu. ABD’li yetkililerin temyize gitmesiyle birlikte sürecin Londra ve Britanya Yüksek Mahkemesi’nden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar uzamasına olası gözle bakılıyor.
Dava tanıkları mahkemede: Suçlar ortada
Londra’da ABD’ye iade davasının duruşmalarında bir dizi tanık, WikiLeaks’in, ABD’nin Irak ve Afganistan’da yürüttüğü savaşa ilişkin birçok gerçeği gün ışığına çıkarmakta hayati bir rol oynadığını anlattı. Bu tanıklardan Reprieve adlı yardım kuruluşunun kurucusu Clive Staffford-Smith, ABD’ye ait insansız hava araçlarının Pakistan’da yürüttüğü saldırılar gibi olaylarda hukukun ciddi şekilde ihlal edildiğini, bunların WikiLeaks tarafından açığa çıkarıldığını söyledi.
Onlarca yıl önce Vietnam Savaşı’yla ilgili ABD gizli belgelerini sızdırmış olan Daniel Ellsberg de Assange için tanıklık yapanlardan biriydi ve Assange’ın kamu yararına bir şey yaptığını ve ABD’de adil bir şekilde yargılanmasının mümkün olmadığını söylemişti.