İsveç, Pfizer ödemelerini durdurdu

İsveç Sağlık Ajansı, Pfizer'in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşıların saklandığı şişelerden çıkan doz miktarıyla ilgili açıklama talep etti.

İsveç, Pfizer ödemelerini durdurdu

İsveç Sağlık Ajansı, Pfizer'in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşıların saklandığı şişelerden çıkan doz miktarıyla ilgili açıklama talep etti.

Bu süreçte ödemelerin durdurulacağı belirtilirken, aşı programından sorumlu Richard Bergstrom, "Bir ülke şişeden yalnızca beş doz çıkarabiliyorsa, diğer ülkelere kıyasla aynı paraya daha az doz satın almış oluyor" dedi.

İsveç Sağlık Ajansı, koronavirüse karşı aşı geliştiren Pfizer'den 'doz miktarı konusunda açıklama' talep ederek ödemelerin durdurulacağını açıkladı. Aşı şişelerinden çıkan doz miktarıyla ilgili açıklama gelmeden ödemenin yapılmayacağını duyuran İsveç Sağlık Ajansı Başkanı Anders Tegnell, "Bu konu netlik kazanana kadar faturalama işlemleri durduruldu" dedi.

'AVRUPA KOMİSYONU İLE ANLAŞMA SAĞLANMALI'

İsveç'te yayınlanan Dagens Nyhete gazetesine konuşan kurumun başkanı Tegnell, Avrupa Komisyonu'nun Pfizer ile 'her şişeden kaç doz aşı çıktığına dair bir anlaşma sağlaması' gerektiğini ifade etti.

Aşı şişelerinin üzerinde beş doz aşı içerdikleri yazarken, aslında şişelerden altı doz çıkarılabildiği açıklamalarına tepki gösteren, ülkenin aşı programı sorumlusu Richard Bergstrom ise, "Bu kabul edilemez. Bir ülke şişeden yalnızca beş doz çıkarabiliyorsa, diğer ülkelere kıyasla aynı paraya daha az doz satın almış oluyor" açıklamasını yaptı.

ETİKET VE UYGULAMA UYUŞMAZLIĞI

Ocak ayı başında Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının bir şişesinden 'özel bir şırıngayla beş doz yerine altı doz çıkarılabileceğini' açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında ise ABD'de şişelerden çıkan doz miktarı ile şişedeki etiketin yönlendirmeleri arasındaki uyuşmazlık nedeniyle her altı dozdan birinin 'çöpe gittiği' kaydedilmişti. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), aşıların hastanelere gönderildiği küçük şişelerden çıkan 'ekstra' dozun çöpe atılmaması ve kullanılabileceği yönünde açıklama yapmıştı.

Etiketler
Koronavirüs İsveç