Fransa'ya 'Yüzyılın Davası'nda kötü haber
‘Yüzyılın Davası’ olarak nitelendirilen iklim krizi davasında Fransa Devleti suçlu bulundu.
Fransa’da faaliyet gösteren dört sivil toplum kuruluşunun Fransa Devleti’ne karşı ‘iklim kriziyle mücadele kapsamında etkin faaliyet göstermememe’ kapsamında açtığı davada karar açıklandı.
‘Yüzyılın Davası’ olarak nitelendirilen davada Paris İdari Mahkemesi, Fransa Devleti’ni suçlu buldu.
Birgün'ün atkardığına göre; Ortak Endişemiz (Notre Affaire à Tous), Nicolas Hulot Vakfı’nda, Greeanpeace Fransa ve Oxfam Fransa adlı 4 sivil toplum örgütünün öncülüğünde açılan davaya 2.3 milyon yurttaş başlatılan imza kampanyasıyla destek vermişti.
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin kutladığı ‘tarihi karar’da şunlar öne çıktı:
► Fransız Devleti’nin iklim kriziyle mücadele kapsamında yürüttüğü faaliyetlerin yetersiz olduğu tespit edildi.
► İklim kriziyle ilişkili olarak ekolojik hasar oluştuğu kabul edildi.
► Sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşılmasından sorumlu olan Fransız Devleti’nin kısmen başarısız olduğuna karar verildi.
Sivil toplum örgütlerinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ortak Endişemiz (Notre Affaire à Tous) Genel Müdürü Cécilia Rinaudo: "Yıllarca süren mücadelenin ardından, Notre Affaire à Tous ve diğer STK'ler olarak 3 Şubat tarihinde büyük bir zafer kazandık. Bu zafer, liderlerimizin mücadele edemediği iklim krizinin yıkıcı etkileriyle hali hazırda karşı karşıya olan tüm insanlar için kazanılmış bir zafer anlamına geliyor. Adaletin yerini bulmasının zamanı geldi.
Bu karar, tüm dünyadaki iklim adaleti hareketi adına büyük ölçekli yasal ve toplumsal başarıyı temsil ediyor. Bu dava milyonlarca insanı, geleceğimiz adına mücadele ettiğimiz ortak endişemiz çerçevesinde bir araya getirdi. Yargıcın verdiği dönüm noktası niteliğindeki karar, Fransa’nın iklim kriziyle mücadeledeki yetersizliğinin tolere edilemeyeceğine ve yasa dışı olduğuna dair kanıt oluşturuyor. Ancak mücadelemiz sonlanmadı. Devletin harekete geçmedeki yetersizliğinin kabul edilmesi, iklim kriziyle mücadeleye yönelik somut ve etkin önlemlerin uygulamaya koymasının yalnızca ilk adımını oluşturuyor."
FRANSA EK ADIMLAR ATMAK ZORUNDA
Nicolas Hulot Vakfı’nda Enerji ve İklim Danışmanı olarak görev yapan Célia Gautier, "Yüzyılın Davası, Fransa halkına iklim adaletini getiriyor. Fransa Devleti’nin iklim kriziyle mücadele kapsamındaki yetersizliği hali hazırda insanlara ve doğaya zarar veriyordu" dedi.
"Ancak mahkemenin gerçekler ve bilim lehine karar verdiğini ve Fransa Devleti’ni yetersiz mücadelesi sebebiyle mahkûm edildiğini görmek STK'lerimiz ve davamızı destekleyen 2,3 milyon vatandaşa nefes aldırıyor" diyen Gautier, "Bu büyük zafer, davamızın ikinci adımı için bizleri umutlandırıyor. İkinci aşama, mahkemenin Fransız devletine günümüze dek uygulamaya alınmayan önlemleri telafi etmek üzere iklim kriziyle mücadelede ek adımlar atılması yönündeki kararını hedefliyor" ifadelerine yer verdi.
BU TARİHİ BİR ZAFERDİR
Greenpeace Fransa’nın Genel Müdürü Jean-François Julliard ise şöyle konuştu:
Açık olalım. Bu karar, iklim adaleti adına tarihi bir zaferdir. Fransız idari mahkemesi, Fransa Devleti’nin iklim kriziyle mücadelede yetersiz olduğuna ve bu durumun yasadığı olduğuna karar verdi. Bu karar yalnızca bilim insanlarının dile getirdikleri ve vatandaşların Fransa’daki devlet politikalarından taleplerini dikkate almakla kalmıyor. Karar aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki insanlara hükümetlerini iklim krizinden sorumlu tutmak üzere harekete geçmeleri adına ilham veriyor. Hükümetler için durum apaçık ortada. İklim adaleti konuşulanlarla değil, gerçeklerle ilgileniyor.
İKLİM ADALETİ MÜCADELESİNE UMUT OLDU
Son olarak Oxfam Fransa’nın Genel Müdürü Cécile Duflot şu ifadelere yer verdi:
Alınan karar, Fransa'da iklim adaleti adına tarihi bir zafer anlamına geliyor. Fransa’nın iklim kriziyle mücadeledeki yetersizliği ilk kez yasadışı olarak ilan edildi. Bu durum, önemli bir emsal niteliği taşıyor ve iklim krizinden etkilenen insanların haklarını savunmaları adına kullanılabilir. Karar, yasal mücadele talep adet milyonlarca Fransız’a ve dünya genelinde iklim adaleti mücadelesi vermeye devam eden vatandaşlara umut veriyor. Bunun yanı sıra, faaliyete geçmenin konuşmalardan daha önemli olduğunu tüm hükümetlere hatırlatıyor. 2,3 milyondan fazla insanın desteği sayesinde elde edilen bugünkü dönüm noktasının ardından, mahkemelerin önümüzdeki dönemde Fransa Hükümeti’nin emisyon azaltımı yapmak ve verilen taahhütlerin yerine getirmesini sağlamak adına daha fazla adım atmasını zorunlu kılacağını umuyoruz.