Komplo teorilerine inanma eğilimi pandemi nedeniyle arttı
İtalya’daki katılımcıların yüzde 90’ı, Fransa’dakilerin yüzde 84’ü, Birleşik Krallık’takilerin yüzde 80’i ve Almanya’dakilerin yüzde 72’si, ülkelerinin pandemi sonrası ekonomik durumu hakkında endişeli olduğunu söyledi.
Almanya, Birleşik Krallık (BK), Fransa ve İtalya'da 20 Ocak ve 11 Şubat arasında gerçekleştirilen ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı anket, Kovid-19pandemisinin Avrupalıları daha bıkkın ve karamsar hale getirdiğini ortaya koydu. Bulgular, pandemi yüzünden bu ülkede yaşayanların koronavirüs ve aşıyla ilgili komplo teorilerine inanma eğiliminin arttığını gösterdi. Avrupalıların hükümetlerini pandemiyle mücadelede beğenmediği de ortaya çıktı.
Fransa'daki katılımcıların yüzde 36'sı, Almanya'yla İtalya'dakilerin yüzde 32'si ve BK'dekilerin yüzde 31'i ülkelerinin sağlık bakanlığının aşının risklerini örtbas etmek için ilaç şirketleriyle birlikte çalıştığını söyledi.
Hükümetlerin yurttaşları "kontrol etmek ve izlemek" için krizden yararlandığını düşünen kişilerin oranı Fransa'da yüzde 42, BK'de yüzde 41, İtalya'da yüzde 40 ve Almanya'da 39 oldu.
BK'de anketi yanıtlayanların yüzde 80'i, Kovid-19 aşısı vurulduğunu veya vurulacağını bildirdi. Bu oran İtalya'da yüzde 76 ve Almanya'da yüzde 66 olurken Fransa'da yüzde 49'a kadar düştü.
Guardian'ın haberine göre, 4 ülkede de aşı istememenin en yaygın nedeni kişilerin muhtemel yan etkilerden korkması. Katılımcıların yüzde 54'ü aşılar veya virüs hakkında yeterli bilgisi bulunmadığını, yüzde 25'i aşıların etkisiz kalacağını düşündüğünü söyledi. Yüzde 16'ıysa aşılara güvenmediğini açıkladı.
Avrupalılar "çok yorgun"
Anketi yapan Fransa merkezli araştırma merkezi Cevipof'ta analist Bruno Cautres, şöyle konuştu: İnsanlar bu kriz yüzünden çok endişeli.
Zira katılımcılara ruh hallerini en iyi yansıtan kelime sorulduğunda Fransa'daki katılımcıların yüzde 41'i "çok yorgun"u seçti. Bu kelimeyi seçenler İtalya'da yüzde 40, BK'de yüzde 31 ve Almanya'da yüzde 15'ti.
Ruh halini "kasvetli" diye tanımlayanlarsa Fransa'da yüzde 34, İtalya'da yüzde 24, BK'de yüzde 16 ve Almanya'da 14 oldu.
Almanların yüzde 56'sı hükümetlerinin krizle mücadelesini "tamamen" veya "kısmen" onaylarken bu oran 2020 Nisan'ında yüzde 74'tü. Bu sayılardaki azalma iki ülkede daha devam etti. Hükümetlerini krizle mücadelede onaylayan katılımcıların oranı BK'de yüzde 69'dan yüzde 48'e, Fransa'da yüzde 39'dan yüzde 37'ye düştü.
Sorunun ilk kez sorulduğu İtalya'da katılımcıların yüzde 52'si hükümetlerini onayladığını belirtti.
Siyaset hakkında ne hissettiği sorulan Fransa'daki kişilerin yüzde 39'u "güvensizliği" tercih ederken bu oran BK'de yüzde 30, İtalya'da 27 ve Almanya'da 24 oldu.
İtalyanların yüzde 31'i, daha sert bir kelime olan "iğrenme"yi seçti. Fransa'da aynı kelimeyi tercih edenler yüzde 25, BK'de yüzde 11, Almanya'da yüzde 8'di.
(Independent Türkçe)